Készpénz vagy étkezési utalvány – szabad a választás

Készpénz vagy étkezési utalvány – szabad a választás

2021. március 1-től törvény biztosítja, hogy a munkavállalók választhatnak, a munkaadójuktól az étkezésükhöz anyagi, pénzbeli hozzájárulást vagy az eddig megszokott étkezési utalványt, az úgynevezett gasztrojegyet igényelnek.

Az eddigi gasztrojegyek mellett tehát további lehetőség a pénzbeli hozzájárulás, amely elsősorban azoknak lehet előnyös, akiknek a munkáltató a munkahelyükön nem tud étkezést biztosítani, arra nincs lehetőségük a környéken sem, avagy a munkáltató egyéb módon nem tud biztosítani étkeztetést.

Az eddigi tapasztalatok azonban arra utalnak, hogy az alkalmazottak inkább a pénzbeli támogatást részesítik előnyben. Az NMS Market Research Slovakia ügynökség felmérése szerint azok közül a dolgozók közül, akiknek megvolt a választási lehetőségük, 57 százalék a pénzbeli hozzájárulás mellett döntött.

Nem minden munkahelyen van lehetőség a választásra. Több munkaadó a pénzbeli étkezési támogatás biztosítását az év végéig elhalasztotta. Erre megvan a lehetőségük, 2022. január 1-ig ugyanis úgynevezett átmeneti időszak van érvényben, addig a dolgozók mérlegelhetik, hogy melyik lehetőség alkalmasabb számukra.

Hírdetés

Az alkalmazott a választásáról köteles értesíteni a munkaadót, annak viszont ugyancsak kötelessége elfogadni azt.

Ha a pénzbeli támogatást választja, a pénzösszeget a béréhez számítva kapja meg. Ebben az esetben tehát az étkezési jegyekkel ellentétben nem elvonják a pénzösszeget, hanem a fizetéshez hozzászámítják.

A pénzbeli támogatásnak megvannak a maga előnyei. Elsősorban is a dolgozónak nagyobb választási lehetőségeket biztosít, mert maga döntheti el, hol és mikor étkezik, fizethet készpénzzel vagy bankkártyával is, hiszen azt ma már mindenhol elfogadják. A feltételekről és tudnivalókról további információkat a www.pravdaogastracoch.sk oldalon közölnek.

(BM/Felvidék.ma/Aktuality.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »