Később juthatunk olcsóbb jelzáloghitelhez, mint az eurózóna többi tagja

Később juthatunk olcsóbb jelzáloghitelhez, mint az eurózóna többi tagja

A 2024-es év nagy valószínűséggel a kamatemelések végének éveként íródik be a történelembe. A jegybankárok Európában, de az Egyesült Államokban is várhatóan előbb-utóbb elkezdik csökkenteni ugyanis a kamatokat.

Az utóbbi időben egyre többször hangzik el, hogy a jelzáloghitelek kamatai Szlovákiában már elérték a csúcsot. Továbbra is kérdéses azonban, hogy mikor lesznek ténylegesen olcsóbbak nálunk a jelzáloghitelek.

Igaz, hogy az Európai Központi Bank (EKB) valószínűleg már leállította a kamatemelést, és 2024 folyamán nagy valószínűséggel elkezdi a kamatcsökkentést. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy Szlovákiában is csökkenni kezdenek a kamatok. Bankjaink árpolitikáját ugyanis a belső gazdasági helyzet is jelentősen befolyásolja”

– fogalmazott Eva Šablová, a FinGO hitelügyi igazgatója.

A bankok kereskedelmi kamatcsökkentési hajlandóságát és képességét befolyásolhatja az államháztartás kritikus helyzete, Szlovákia besorolásának a közelmúltban történt romlása vagy a kötvényárak emelkedésének a veszélye.

A jegybankároknak nem túl sietős

Hírdetés

További tényező lehet a bankok megadóztatása és a jelzáloghitel-támogatás. Ezek hatása az államháztartásra és a bankok üzletpolitikájára végső soron szintén negatívan befolyásolhatja a kamatlábak alakulását.

A kormány jelenlegi intézkedései hozzájárulhatnak ahhoz, hogy Szlovákiában később jutunk alacsonyabbak kamatokhoz, mint az eurózóna többi országában”

– véli Šablová, aki ezért jelenleg nem számít széles körű kamatcsökkentésre a piacon. „Ha az állam képes lenne kellőképpen kezelni az államadósság konszolidációját, talán az év végén elkaphatnánk mi is azt az eurózónában kialakult trendet, amely fokozatos kamatcsökkentést jelenthet. Ebben az esetben olcsóbb jelzáloghitelekre számíthatnánk mi is” – mondta a szakember. Amint azt František Burda, a FinGO befektetési elemzője hozzátette,

a jegybankárok egyelőre óvatosak, és nem nagyon sietnek a kamatcsökkentéssel.

Annak ellenére, hogy a piaci várakozások alapján már áprilisban bekövetkezhet a változás, valószínűbb, hogy csak a második negyedévben, talán júniusban következik be.

„Az Európai Központi Banknak ebben az évben várhatóan akár 125 bázisponttal csökkentenie kell a kamatát. Az alapkamat jelenleg 4 százalékos szinten van, így az év végére akár 2,75 százalékra is csökkenhet” – zárta szavait Burda.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »