Kerti bútoraink ápolása – tippek és trükkök a nyárra

Kerti bútoraink ápolása – tippek és trükkök a nyárra

Kerti bútoraink ápolása – tippek és trükkök a nyárra Macsicza Mark2023. 06. 05., h – 13:25

Nyáron a kerti bútorok elengedhetetlenek a szabadban való pihenéshez és szórakozáshoz. Azonban a rendszeres használat és az időjárás viszontagságai könnyen használhatatlanná tehetik őket. Ha szeretnénk, hogy kerti bútoraink minél tovább maradjanak épek, kövessük az alábbi négy hasznos tanácsot.

Fabútor

Száraz, szellős helyen, védetten tároljuk. Az egyik legfontosabb ápolási munka annak megakadályozása, hogy a tél során teljesen kiszáradjon, mert a legnagyobb gondot az okozza, ha annyira kiszárad, hogy elkezd repedni. Ez a fakerítésekre is igaz. Nyáron is elvégezhető az alábbi pár apró beavatkozás, amelytől a fa kerti bútor örök életű lesz:

 A szálkásodó felületet átcsiszoljuk vékony és gyenge csiszolópapírral. Utána alaposan porszívózzuk le, és kenjük át lenolajkencével. A lenolajkencézést ősszel végezzük, így a tárolás során fenyegető szuvasodást is meggátoljuk, mert az olajos fát nem szereti a szú. A lekent fát azok a darázsfajták is békén hagyják, melyek szeretik hámozgatni a fafelületeket.  Egy régi, kiselejtezett pólóból készített rongyra tegyünk lenolajos kencét, és simítsuk át vele, majd jól dörzsöljük be a fa felületébe. A szín mélyülni fog. Nem kell sokat a rongyra tenni, hogy a fa be tudja szívni.Fém és műanyag

Ha kerti bútoraink a fenti két anyag valamelyikéből készültek, könnyű dolgunk van, ezek ugyanis nem igazán fagyérzékenyek. Persze azért érdemes zárt helyre vinni őket, de akkor sincs nagy gond, ha ez nem oldható meg. 

A fémből készült részeknél fennáll a veszélye a rozsdásodásnak. A friss darabokat még védi a festés, ám néhány év múltán már nem árt a frissítése. Akkor sincs nagy baj, ha kissé berozsdásodik a garnitúra, hiszen remek rozsdamarókat lehet kapni, és használatuk, valamint az újrafestés után a bútor régi fényében tündököl majd.

Nedvességet kell kapnia!

Napjainkban a rattan az egyik legkeresettebb kertigarnitúra-alapanyag (bár műanyag változata is egyre jobban terjed). Nem olcsó anyag, ezért is nagyon fontos a rendszeres karbantartása.

Üreges belsejű, és időközönként nedvességet kell kapnia. Ha teljesen kiszáradna, akkor törne, és tönkremenne, ezért nyáron nagyjából havonta érdemes lelocsolni a garnitúrát. Ősszel azonban, mielőtt eltesszük, jó, ha legalább egy hónapig szárad. Utána zárt, fagymentes helyen a legjobb tárolni. Ha nem elég száraz, akkor a fagymentesség fokozottan fontos, hiszen a fagy szétroncsolja a nedves anyagot.Napvédelem

A túlzott napsugárzás károsíthatja a kerti bútorokat, különösen a műanyagból vagy fából készült darabokat. Ha lehetséges, helyezzük el a bútorokat olyan területen, ahol van árnyék is. Ha ez nem lehetséges, fontos rendszeresen felvinni UV-védő lakot a bútorokra, hogy megvédjük azokat a káros napsugárzástól.

Kapcsolódó cikkünk

Ma már nem divat a hatalmas udvar és porta, az újonnan épült házak apró kertjei pedig gyakran árnyékosak. Ám van néhány növény, amely kifejezetten az ilyen körülményeket szereti. Ha ezeket választjuk, akkor az árnyékos, félárnyékos kert is burjánzó lehet.

A félárnyékos kert nagy előnye, hogy nem kell annyit locsolni nyáron, mint a nap járta részeket, hiszen nem szárad ki olyan gyorsan a talaj. Ezzel nemcsak a munkát spóroljuk meg, hanem környezettudatos is. Mielőtt hozzálátnánk kertünk megtervezéséhez, jusson eszünkbe, hogy olyan helyeket keresünk, ahova naponta legalább három órát odasüt a nap. Ha ezt a feltételt teljesítettük, máris jöhet az ültetés.

 

Haszonkert

Ha olyan növényeket ültetnénk szívesen, amelyek fogyaszthatóak, az alábbi zöldségek, gyümölcsök közül válogassunk:

Karfiol: Ha pici a kertünk, akkor a karfiol nem biztos, hogy ideális választás lesz, ugyanis meglehetősen helyigényes. Ugyanakkor nagyon szereti az árnyékos részeket, a szelet már kevésbé.

Hírdetés

Brokkoli: A brokkoli egészséges zöldség, próbáljuk meg kertünkben is termeszteni. Nem olyan helyigényes, mint a karfiol, tápanyagokban gazdag földbe ültessük.

Karalábé: A kezdők kedvence, gondozása nem igényel nagyobb szakértelmet. Csak sok vízre és tápanyagokban gazdag földre van szüksége.

Retek: A karalábéhoz hasonlóan a kezdők is bátran ültethetnek retket. Tavaszi zöldség, így a helyét késő tavasszal, nyáron újra felhasználhatjuk.

Cékla: A cékla is roppant egészséges, nem igényel sok fényt, és vizet sem. Hamar termőre fordul, az elején érdemes ritkítani, hogy nagyobb gumók fejlődjenek ki.

Sárgarépa: A sárgarépa termesztésének egyetlen hátránya, hogy ugyanarra a helyre legalább három évig nem ültethetjük. Emellett csak öntözni és gyomlálni kell.

Hagyma: Bármilyen hagymatípus jól bírja, szereti a félárnyékos helyeket. Legyen szó póréról, fokhagymáról vagy vöröshagymáról.

Spenót: Annyira egyszerű a termesztése, hogy csak arra kell figyelni, miután a levelek szépen megnőttek, állandóan szedjük le. Így biztosított a további termés.

Áfonya: Az áfonya kifejezetten szereti az árnyékos, kevésbé forró időjárást, éppen ezért inkább a hegyvidékeken termesztik nagy mennyiségben. Árnyékos kertünkben mi is sikeresen nevelhetünk áfonyát.

Egres: Az egres is a félárnyékos helyet szereti, sőt a délutáni forró napfény meglehetősen káros neki. Olyan helyre ültessük, ahol az ilyen időjárástól védve van.

Málna: Ha sikeresek vagyunk a málnaültetésben, akár tíz évig és élvezhetjük a gyümölcsét. Vigyázat, ha nem figyelünk oda a helyes metszésre, gyorsan elszaporodik a málnabokor, és kezelhetetlenné válik.

Ribizli: A ribizlit se ültessük túl napos helyre, hiszen azt nem szereti. A száraz talajt nem bírja, ugyanakkor a túlzott locsolással sem teszünk jót neki.

 

Díszkert

Ha inkább gyönyörködünk a kertünkben, és dísznövényeket ültetnénk, akkor sem kell lemondani róluk, ha félárnyékos a kertünk, esetleg teraszunk. Az alábbi virágok szívesen bújnak el a nap elől:

Begónia: A begónia nagyon érzékeny az erős szélre. Ha ettől megóvjuk, cserében csodálatos, sokszínű virágaival fog meglepni bennünket. Rengeteg faj között válogathatunk.

Nebáncsvirág: A begóniához hasonlóan a nebáncsvirág is szívesen virágzik kellő gondoskodás mellett. Sokféle szín közül választhatunk, ráadásul maga a virág is nagyon könnyen kezelhető.

Fukszia: A különleges, egzotikusnak ható fukszia is szereti a félárnyékos helyet, kertünk pompás dísze lehet.

Páfrány: Az udvar legsötétebb sarkába páfrányt ültessünk, hiszen a páfrányok jól tűrik az árnyékot, így legalább itt is lehet növény a kertünkben.

Hortenzia: A hortenzia igazi sztárja lehet az udvarunknak. Tavasszal csodálatos virágba borul. A túlzott nap nem tesz jót a virágainak, így mindenképp félárnyékos helyre ültessük.

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/29. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Érdekes

Egyre több udvart kerítenek körbe betonkerítéssel. Ez nyáron rettentően veti a hőt, ezért nem árt, ha segítségül hívjuk a növényeket. Ha vadszőlővel vagy borostyánnal futtatjuk be a betonlapokat, akkor sokkal kellemesebb klímája lesz az udvarunknak, ráadásul ezek a futónövények hamar befedik az egész szürke kerítést.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »