Keresztülhúzzák a biciklitolvajok számításait

Keresztülhúzzák a biciklitolvajok számításait

Csaknem a felére csökkent a biciklilopások száma az elmúlt négy évben, amióta egyre elterjedtebb a kerékpáros-regisztráció – derült ki az ORFK lapunk kérésére megküldött adataiból. Közölték, a Belügyminisztérium által működtetett Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika kimutatásai szerint egyértelmű a tendencia: míg 2013-ban még jóval több mint 12 ezer kerékpárlopást tartottak nyilván, addig 2016 októberére a lezárt eljárások nyomán ez a szám 6500 körülire csökkent. Arról nincsenek pontos adatok, hogy Magyarországon mindeddig mennyien regisztrálták kerékpárjukat valamilyen rendszerbe, de tény: az eredményes nyomozások aránya az említett időszakban nem sokkal több mint 21 százalékról majdnem 37 százalékra nőtt.

Az ORFK kiemelte: a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával májustól országos kiterjesztésű lett az évekkel ezelőtt indult Bike Safe kerékpárjelölő és -nyilvántartásba vevő program.

  MN-grafika  

A Székesfehérvár és Környéke Közbiztonságáért Vagyonvédelmi Alapítvány által működtetett Bike safe szervesen kapcsolódik a Házhoz megyünk! rendőrségi megelőző-vagyonvédelmi programhoz, amelyet a megyei, illetve a fővárosi rendőr-főkapitányságok szerveznek, kitelepülésekkel.

Budapesten az ősszel csak Óbudán egyetlen ilyen alkalommal negyven jelentkező volt, a biciklijükről fotót készítettek, rögzítették a vázszámot, valamint a tulajdonos adatait a rendőrség rendszerébe. Az eljárásban a kerékpárvázra sorszámozott matricát ragasztanak, illetve speciális, csak UV-fényben olvasható tollal is ráírják a regisztrá­ciós számot. – Online regisztrációra is van lehetőség egyénileg, a rendőrségtől függetlenül, a Bikesafe.hu honlapon – közölte az ORFK.

Hírdetés

Ezen a portálon pontos útmutatót talál minden érdeklődő, s az oldalon rendre közzé is teszik a bejelentett ellopott biciklik adatait és fotóit. Így bukkantak például 2014 elején Simada Josihiro japán világutazó egyedi, német gyártású, összehajtható kerékpárjára. A hazánkba érkezett férfi bemondásos regisztrációja alapján rövid időn belül ismert rá valaki a világjáró túraeszközére, amelyet éppen egy budapesti bolhapiacon akartak értékesíteni. A tolvajt végül elfogták a rendőrök.

Sokan emlékezhetnek a korábbi blogger, Polgár Tamás (Tomcat) vezette Tolvajkergetők nevű csapatra, akciói bár részben eredményesek voltak, a módszerrel a hatóságok nem értettek egyet. Előfordult, hogy a „bevetés” tettlegességgel zárult, és Tomcaték ellen büntetőeljárás is indult. A rendőrségnek valamit lépnie kellett, hogy elkerüljék az önbíráskodás határát súroló eseteket, illetve azt, hogy úgy tűnjék, tehetetlenek.

Trükkök és szabályok

A regisztráció gyakorlati hasznáról Kürti Gábort, a Magyar Kerékpárosklub elnökét is megkérdeztük.

– Többféle rendszer létezik, a legrégebbi talán a szegedi, a legismertebb a székesfehérvári, de találkoztam már terézvárosi kezdeményezéssel is – mondta el. Szerinte az eredményességről sokat elárul, hogy a Bikesafe.hu oldalán jelenleg is csupán két lopott kerékpár fotója látható. Úgy véli, vannak praktikus szabályok és trükkök, amelyek alkalmazásával távol tarthatók a tolvajok. – Fontos a zár típusa: legjobb a hajlított, minőségi tömörfémből készült U-lakat, amelyet általában meg sem kísérelnek lefűrészelni a bűnözők. Nem szabad olyan helyre letennünk a bringát, ahol nem látják. Ne láncoljuk például régi bérházak kivilágítatlan folyosó- vagy lépcsőkorlátjaihoz, ahonnan a tolvajok akár korlátostul is vihetik kedvenc járművünket, hiszen egy márkás kerékpár ára ma már több százezer forint is lehet – hangsúlyozta Kürti Gábor. Ismét a lakat választására hívta fel az egyszerűbb drótszamarak tulajdonosainak figyelmét a következő mottóval: „Olcsó bringa, drága lakat, sokáig a tiéd marad.” A klub elnöke ugyanakkor megjegyezte: senki se kösse ki a biciklijét alumínium, a helyéről egy rántással kivehető közlekedési táblához, de nem tanácsos használni az első kerekes rögzítésű városi kerékpártámaszokat sem, ahol lecsavarozhatják az első kereket, s úgy vihetik el a bicikli nagyobbik részét.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 11. 23.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »