Keresztmegáldás a Szent József-iskola védőszentjének ünnepén Debrecenben

Keresztmegáldás a Szent József-iskola védőszentjének ünnepén Debrecenben

A Szent József köznevelési intézmény névadójának, a Boldogságos Szűz Mária jegyesének ünnepén, március 20-án a debreceni Szent Anna-székesegyházban bemutatott szentmisén áldotta meg az iskola felújított főépületének keresztjét Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök. A keresztet – az iskola volt diákja, Korbeák Zoltán vállalkozó adományát – a szentmise után helyezték el az épület tetején.

Az ünnepi eseményen jelen voltak az iskola korábbi vezetői is: Lépes Katalin nővér SSND, az iskola első igazgatója; Pogány Béláné Ildikó, aki tíz éven át vezette az intézményt, valamint Bódis Zoltán, az intézmény jelenlegi vezetője.

Szent József alakját azért állítja elénk az Anyaszentegyház a nagyböjti idő közepén, hogy szemléljük őt, ahogyan ő is szemlélte az Istent; legyünk igaz emberek, ahogyan ő igaz ember volt; legyünk készségesek a jóra, ahogyan ő kész volt arra – mondta szentbeszédében Palánki Ferenc.

Szent József gondoskodott azokról, akiket Isten rábízott: a két legdrágább kincséről, Jézusról és Máriáról. Készséges volt – fogalmazott a főpásztor, majd a Szentírást idézte: „József igaz ember volt, nem akarta a nyilvánosság előtt megszégyeníteni, ezért úgy határozott, hogy titokban bocsátja el.” (Mt 1,19) József ugyanis még nem vette feleségül Máriát, és nem tudta, hogy a gyermek honnan van. Mégsem akart bosszút állni. Amikor pedig megjelent neki az angyal, és elmondta, mit vár tőle Isten, ő azonnal elfogadta az Úr akaratát.

József igaz ember volt, és nagyon is jól ismerte Máriát. Tudta, hogy nem követett el bűnt. Egyszerűen csak azért akarta elbocsátani, mert az volt benne: hogy jön ő ahhoz mint egyszerű, kétkezi munkásember, hogy Isten Fiának legyen a gondviselője, hogy annak a nőnek akárcsak a kezét is megfogja, aki Isten Fiát hordja a szíve alatt, és hogy jön ő ahhoz, hogy Isten közelében éljen. Ezért mondja neki az angyal, hogy ne féljen.

Kérjük, hogy legyen bennünk is készség a jóra, hogy tudjunk igent mondani Isten meghívására, szavára, tudva, hogy akkor járunk a boldogság, az élet teljességének, a szeretetnek az útján, ha Isten útján járunk.

Hírdetés

Amikor föltekintünk az épület tetején lévő keresztre, legyen bátorságunk, erőnk nekünk is arra, hogy vállaljuk életünk nehézségeit, keresztjeit, mert ez az Isten, a szeretet útja, amely a boldogságra vezet – buzdította a jelenlévőket a megyéspüspök.

Szent József ünnepe lévén az édesapákat is megáldották a szentmise záróáldása után.

A liturgia végén az alsós, illetve a felsős évfolyamokat képviselő diákok közelről is megtekinthették és megérinthették a 120×60 centiméteres keresztet, melyet a szertartás után helyeztek el a Szent József köznevelési intézmény felújított főépületének tetején.

*

Az iskola védőszentjének ünnepén idén missziós hét is kezdődik, amelyre Papp László iskolalelkész meghívta a debreceni intézménybe a fiatalokból álló Ifjú Lámpás Közösséget is. A fiatalok az osztályokba is ellátogatnak, ahol tanúságot tesznek majd hitükről, megtérésükről.

Forrás és fotó: Kovács Ágnes/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »