Keresztény egyházi vezetők követelik Szíria elleni szankciók feloldását

Keresztény egyházi vezetők követelik Szíria elleni szankciók feloldását

2023. 02. 09.

A szíriai keresztény egyházak vezetői, köztük a korábban Magyarországra is ellátogató II. Efrém szír ortodox pátriárka, az ENSZ-hez intézett közös levelükben felkérték,  a nemzetközi közösséget. hogy  a nyugati országok oldjál fel a háború és földrengés sújtotta ország elleni szankciókat – közölte a SANA szíriai állami hírügynökség.

II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárka, X. János antiochiai görög ortodox pátriárka és Youssef Absi melkita görögkatolikus pátriákra közös nyilatkozatukban kijelentették, hogy teljesen igazságtalan a háború sújtotta Szíria ellen bevezetett embargó, mivel az amúgy is sokat szenvedett szír nép az elszenvedője.

A pátriárkák szerint az USA és az Európai Unió által elrendelt embargó, a szíriai népre kirót igazságtalan ostromként értelmezik.

A keleti egyházi vezetők közös nyilatkozatukban a rendkívüli intézkedések megtételére és a szankciók azonnali feloldására szólítottak fel, hogy a földrengés sújtotta Szíria területeire szabadon és minél hamarabb megérkezhessenek a humanitárius segélyszállítmányok. Emellett kiemelték, hogy eljött az ideje, hogy a nyugati világ véget vessen a szíriai nép szenvedéseinek.

Hírdetés

2019-ben miután a szíriai hadsereg felszabadította az ország több mint 70%-át az iszlamista terrorszervezetek alól, az Egyesült Államok egy a Ceaser-törvény bevetésével teljes embargót rendelt el a közel-keleti ország felett, arra hivatkozva, hogy a damaszkuszi vezetés számos alkalommal megsértette az emberi jogokat.

A négy éve bevezetett embargó, súlyos gazdasági válságba sodorta a háborútól épp megszabadult országok. A lakosság nagyrésze elszegényedett. Az ENSZ adatai szerint majd 10 millió szír embert fenyeget éhezés. Egyes országok köztük Oroszország, Kína, Irán és Venezuela szembementek az embargónak, és elsőként küldtek légi úton segítséget Szíriának. Az elmúlt napokban több tucat repülőgép szállt le a damaszkuszi és az aleppoi repülőterekre, hogy élelmiszerrel, ruházattal és gyógyszerrel segítség aföldrengés után életbenmaradt embereket.

Peking bejelentette, hogy Kína kezdeményezte az ENSZ-nél az amerikaiak által erőltetett szíriai szankciók feloldását.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »