Keresztbe tehetnek az amerikai elnöknek?

Kedden félidős választásokat tartanak az Egyesült Államokban, a tét nem elhanyagolható. Amennyiben a demokraták elhódítják a kongresszust vagy a képviselőházat a republikánusoktól, akkor nagyobb beleszólásuk lesz az elnök tevékenységébe. Folytatódhat-e a Trump-i kormányzás, vagy akadályozva lesznek az elnöki intézkedések.

Néhány hete még a demokratáknak állt egyértelműen a zászló, de az utóbbi napokban erősödni látszott a republikánusok szavazókedve, ezáltal kiegyenlítettebbé váltak az erőviszonyok az Egyesült Államokban. A Wall Street Journal és az NBC közös felmérése szerint a szavazók bár kevésbé szeretik Donald Trump stílusát, mégis díjazzák gazdasági eredményeit és a 49 év óta legalacsonyabb mértékű munkanélküliséget – hangzott el az M1 Szemtől szembe című műsorában.

A történelem a demokratáknak kedvez, hiszen a félidős választásokon eddig általában az ellenzék nyert, most azonban kérdéses, hogy bizonyos történések, mint az amerikai sajtó által Soros-expressznek nevezett migránskaravánok ügye „kinek áll”? – vetődött fel a kérdés.

Meglepetésszerű jó eredmény várható

Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója szerint az az ökölszabály, hogy az elnök pártja szavazatokat veszít a félidős választáson, jelenleg néhány közvéleménykutatás is ezt bizonyítja. Amennyiben megnézzük ezeket, látható, hogy a demokraták érdemben előreléphetnek, így a republikánusok szavazatokat és támogatókat is vesztenek.

A stratégiai igazgató ugyanakkor hozzátette: Donald Trump támogatottságát illetően felszínes eredményeket hoznak a közvéleménykutatások. Amikor megválasztották őt, akkor előtte a legtöbben azt gondolták, hogy nem ő lesz a következő amerikai elnök, hatalmas meglepetést okozott megválasztása – emlékeztetett Kovács István.

Hozzátette: most sem zárja ki azt, hogy meglepetésszerűen jó eredményt fognak elérni.

Megosztó személyiség

Donald Trump érdekes stratégiát folytat, személyisége megosztó a választók körében – fogalmazott Kovács István. Véleménye szerint az elnök bár kiveszi részét a kampányból, főként saját szavazóit akarja mozgósítani, nem a bizonytalanok felé kampányol.

Személyes üzenetei középpontjában pedig nem más áll, mint az elmúlt hetekben egyre több figyelmet kivívó migránskaravánok ügye – tette hozzá a stratégiai igazgató.

Hírdetés

Chattanooga, 2018. november 5. Donald Trump amerikai elnök egy választási kampányrendezvényen a Tennessee állambeli Chattanoogában 2018. november 4-én. Az Egyesült Államokban november 6-án, az elnöki ciklus félidejében választások lesznek, melyek során megújítják a 435 tagú szövetségi képviselőházat, a 100 tagú szenátus csaknem egyharmadát újraválasztják, továbbá 39 szövetségi államban kormányzóválasztást tartanak. MTI/AP/Evan Vucci

Donald Trump amerikai elnök egy választási kampányrendezvényen a Tennessee állambeli Chattanoogában (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

Varga Gergely, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója ehhez hozzátette, valóban igaz, hogy a republikánus szavazóbázis jelentős részét Trump hatékonyan mozgósította, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy közvéleménykutatások szerint a mérsékeltebb republikánusokat Trump kemény nyilatkozatai elbizonytalanítják.

A vezető kutató hangsúlyozta: végső soron nem Donald Trump személyéről döntenek a félidős választásokon, hanem a képviselő-jelöltekről és szenátorokról. Adott esetben Trump húzónév lehet a bizonytalan szavazók körében –húzta alá Varga Gergely.

Késhegyre menően szoros küzdelem

Jelenleg a képviselőház teljes egészét, vagyis 435 képviselőt választanak meg, illetve a száztagú szenátus 35 képviselőjét. A szenátusban minden államnak megvan két saját szenátora, ott várhatóan kiegyenlítődnek az erőviszonyok, azonban a képviselőházban nagy változások lehetnek – hangzott el a műsorban.

Varga Gergely tájékoztatott: a felmérések szerint az a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a demokraták 24-45 közötti helyet szereznek meg. Ez azonban – a kutató szerint – átbillenhet. Várhatóan 10-15 körzetben lesz késhegyre menően szoros küzdelem – fogalmazott Varga Gergely.

Republikánus többség

Eddig a legtöbb elemzés és kutatás arról beszélt, mi lesz, ha sikert aratnak a demokraták. A kérdés az, hogy mi lesz akkor, ha a republikánusok győzedelmeskednek a mostani félidős választásokon – vetődött fel a kérdés a műsorban.

Varga Gergely szerint, ha egyik, ha másik fél fog sikert aratni kedden, jelentős mértékű változást egyik sem fog hozni. Kifejtette: amennyiben az elmúlt két évet megnézzük, Trump elnök számos sikert tudhat maga mögött, ilyen például az adóügyi reform. Ugyanakkor ha azt nézzük, hogy az egészségügyi reform területén mennyiben sikerült előre lépni elmondhatjuk, csekélyebb eredményt tud felmutatni Trump elnök. Ez várhatóan az elkövetkezendő két évben is így lesz – mondta a kutató.

Hozzátette: hagyományosan előtérbe került a külpolitika az elmúlt időszakban.

Kovács István véleménye szerint, ha mégis meg tudják őrizni pozíciójukat a republikánusok, az Trump számára erős felhatalmazás lenne, illetve vélhetően politikájára is hatással lesz. Hangsúlyozta: nagy tétje van a félidős választásoknak.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »