Kereket oldott a terrorkalifa

Kereket oldott a terrorkalifa

Már tízezrek menekültek el

A Moszul visszaszerzésére október 17-én indult offenzíva következtében a környéken 5673 családnak (összesen több mint 34 ezer embernek) kellett eddig elhagynia az otthonát – tájékoztatta lapunkat az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR). Mint írták, az elmúlt hétvége alatt ez a trend jelentősen felerősödött. Az UNHCR szakemberei azt tapasztalják, hogy az érintettek többsége nem rendelkezik semmilyen személyes dokumentummal. A főbizottság november 5-én nyitotta meg a Hasansham U3 menekülttáborát 45 kilométerre Moszultól. Három nap alatt több mint 6300 ember érkezett ide. A tábor kapacitása 11 ezer fő, így a szakemberek szerint az várhatóan ma vagy holnap megtelik. Amennyiben ez bekövetkezik, a további menekülőket az iraki kormány Moszultól 30 kilométerre található Khazer M1-es táborában helyezik majd el, ahol az utóbbi időben 2500 sátorral bővítették a kapacitást. Az UNHCR-nek Basika közelében is van egy létesítménye, itt azonban az elmúlt négy napban nem nőtt a bentlakók száma. A november 6-i adatok szerint jelenleg 456 család (2270 fő) lakik itt, a helyzet azonban valószínűleg hamarosan változik, mivel a Moszulhoz közeli Basika környékén komoly harcok dúlnak.

Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam terrorszervezet vezetője elmenekült Moszulból – jelentette hétfőn a Ria Novosztyi orosz hírügynökség az iraki hadsereg közlésére hivatkozva.

Az iraki fegyveres erők sajtóosztályának közlése szerint hírszerzési források megerősítették, hogy Abu Bakr al-Bagdadi, 150 családot élő pajzsként használva az esetleges légicsapások ellen, elhagyta a dzsihadisták ostrom alatt álló iraki fellegvárát.

A múlt héten Bagdadi felszólította a terrorszervezet harcosait, hogy a bármi áron védjék meg Moszult, egyben azzal fenyegette meg az iszlamisták elleni hadműveletben részt vevő Törökországot, hogy az Iszlám Állam „új tevékenységi területének” nevezte a szomszédos államot – emlékeztet az MTI.

Fuád Maszúm iraki elnök a Kyodo japán hírügynökségnek adott exkluzív interjújában vasárnap azt mondta: bízik abban, hogy országa fegyveres erői az év végéig kiűzik Moszulból a szélsőségeseket, és ha ez bekövetkezik, akkor nem fognak már sokáig kitartani a szíriai Rakkában sem.

Hírdetés

Az iraki elnök rámutatott, hogy terveik szerint nem megölni, hanem elfogni akarják a dzsihadisták vezérét. Fuád Maszúm szerint Bagdadi az iraki–szíriai határ mentén folyamatosan mozogva próbálja kijátszani az ellene hajtóvadászatot folytató erőket.

– Reméljük, hogy el tudjuk fogni Bagdadit, mivel Szaddám Huszeinhez hasonlóan bíróság elé szeretnénk állítani – utalt Maszúm az iraki diktátorra, akit egy iraki törvényszék ítélt halálra emberiesség elleni bűnökért, s 2006-ban kivégezték.

Az óriási túlerő ellenére nincs könnyű dolguk a várost ostromló koalíciós erőknek Moszulban, az előrenyomuló csapatokra mindenhol rögtönzött robbanóeszközök és csapdák várnak, miközben a terroristák ártatlan civilek közé bújnak. Erről bővebben itt olvashat, de az alábbi infografikán is bemutatjuk a dzsihadisták módszereit:

Nem mindenki úszta meg

Meghalt az Iszlám Állam egyik biztonsági vezetője – ezt már az ARA News szír hírügynökség közölte hétfőn. Abdulfatah al-Hasszan al-Othman a szíriai Rakka városától mintegy ötven kilométerre nyugatra, de szintén Rakka tartományban elterülő Tabqában vasárnap vesztette életét a terrorszervezet legalább négy másik tagjával együtt egy amerikai légitámadás nyomán. Az autójukat felrobbantó akcióra röviddel azután került sor, hogy az Egyesült Államok által támogatott szíriai SDF vasárnap 30 ezer harcossal offenzívát indított Rakka visszahódításáért. Al-Othman állítólag a terrorszervezet tabqai biztonsági főnöke volt.

Rakkát 2013-ban foglalta el az Iszlám Állam, és jelenleg ez a dzsihadista szervezet legnagyobb bázisa, kvázi fővárosa Szíriában. A támadás elindítását vasárnap egy sajtótájékoztatón jelentette be az SDF. Az eseményen egyúttal elhangzott az is, hogy küldetésükben az amerikai koalíció által vezetett légicsapások segítik őket. Nyomatékosították: addig folytatják az offenzívát, amíg teljes sikert nem aratnak, azaz meg nem döntik az Iszlám Állam hatalmát a városban. Az Eufrátesz Haragja nevű akció gerincét a szíriai Kurd Népvédelmi Egységek (YPG) adják, de arab, asszír keresztény és türkmén csapatok is részt vesznek benne. A harcosok jelentős része Rakkából származik. Az offenzíva vasárnapi bejelentésekor az SDF arra kérte a civileket, maradjanak távol azoktól a helyektől, ahol tudják, vagy sejtik, hogy IÁ harcosok rejtőzködnek, és próbáljanak meg, mihelyt lehetőségük adódik, átmenni a már felszabadított területekre. Egyúttal felszólították a nemzetközi humanitárius és segélyszervezeteket, hogy segítsék a rakkai polgárokat, miután befejeződött a város felszabadítása.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »