Kérdőjelek a menekültek hazai befogadására szánt uniós források körül

Kérdőjelek a menekültek hazai befogadására szánt uniós források körül

Egyelőre nem tisztázott, hogy a civilek és segélyszervezetek részesülhetnek-e a juttatásból.

Magyarország akár már napokon belül hozzájuthat – egyes hírek szerint az első részleteit már meg is kapta – annak a mintegy 100 milliárd forintos uniós támogatásnak, amit az EU az Ukrajnából érkező menekültek ellátására fordított kiadások megtérítésére ad.

Miután a krízis első heteiben civilek és segélyszervezetek végezték el a munka jelentős részét, a Népszava arról érdeklődött a Belügyminisztériumnál és a Miniszterelnökségnél, hogy a kabinet juttat-e az uniós támogatásból a számukra. Mint írják, erre irányuló kérdéseikre egyelőre nem érkezett válasz a tárcák részéről.

A lap hozzáteszi, hogy megkeresett több olyan civil szervezetet is, amik részt vállaltak a menekültek ellátásában. Ahol válaszoltak – mások mellett az Ökumenikus Segélyszervezet, a Menedék Egyesület vagy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközössége –, azt mondták, őket nem kereste meg egyelőre a kormány, és nem tudnak arról, hogy kapnának pénzt az uniós keretből.

Hírdetés

Az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója egyébként arról tájékoztatott, hogy a háború elől menekülőket és nélkülözőket Ukrajnában és Magyarországon is segítik. Az eddig elvégzett munkára több mint 600 millió forintot költöttek. Mivel ők is tagjai a Karitatív Tanácsnak, 500 millió forintot kaptak kezdetben, majd újabb 583 milliót a kormánytól, amiből 2 hónap alatt több mint 40 kamionnyi élelem és higiéniai kelléket juttattak Kárpátaljára – közölte Gáncs Kristóf.

A Menedék Egyesület 27 éve végez munkát a menekültek körében, így az orosz invázió kezdetétől segítik azokat, akik Magyarország felé hagyják el Ukrajnát. Tanítják, tájékoztatják őket és a velük foglalkozó önkénteseket. Szakmai vezetőjük, Bognár Kata szavai szerint eddig csak a ENSZ Menekültügyi Főbiztosságától számíthattak anyagi támogatásra.

Az Age of Hope nevű gyermekvédelmi alapítvány vezetője azt mondta, ők első perctől ott voltak Záhonyban, majd a budapesti operatív törzzsel közösen az ellátó intézmények munkáját segítették, amire a szervezet 10 millió forintot költött saját kasszájából. Tóth Ákos szavai szerint még soha nem kaptak pénzt az államtól.

A fővárosi önkormányzat is arról nyilatkozott a lapnak, hogy egyelőre nem kaptak tájékoztatást arról, hogy az ukrán menekültválság kezelésére érkező uniós támogatásból részesülnének. A kormány ugyanakkor minden Ukrajnából érkező menekült elszállásolásáért 4000 forintot fizet éjszakánként – közölte a Népszavával Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, aki szerint eddig 100 millió forint körüli összeget költöttek a menekülők megsegítésére.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »