Képviselőtársát elkábította a szenátor

Képviselőtársát elkábította a szenátor

Visszavonulásra szólította fel a francia szenátus elnöke azt a szenátort, akit azzal gyanúsítottak meg, hogy szexuális zaklatás céljából bedrogozta az egyik képviselőtársát.

French senator suspected of drugging MP pleads 'handling error'

Hírdetés

Guerriau – le monde

„Joël Guerriau-nak vállalnia kell a felelősséget addig, amíg az igazságszolgáltatás és a rendőrségi szolgálatok tisztázni tudják a tényeket” – áll a szenátus elnöksége által hétfő este kiadott közleményben, kiemelve „a szenátor elleni vádak rendkívüli súlyosságát”.
   
A felsőház elnöke, Gérard Larcher arra kérte a szenátort, hogy „mondjon le a szenátus irodája titkárságán betöltött tisztségéről és a külügyi bizottság alelnöki funkciójáról”.
   
A nyugat-franciaországi Loire-Atlantique megyében megválasztott 66 éves centrista Joël Guerriau ellen péntek este indult eljárás. Azzal gyanúsítják, hogy szerdára virradó éjjel Sandrine Josso nemzetgyűlési képviselőt a tudta nélkül elkábította azért, hogy szexuálisan zaklassa. A 48 éves politikusnő ugyanezen megyében a centrista MoDem képviselője. A szenátor ügyvédje tagadta a vádakat. A képviselőnő hétfő este szólalt meg először az ügy kirobbanása óta a France5 közszolgálati televízió egyik hírműsorában. Elmondta, hogy képviselőtársa elhívta egy koccintásra, hogy megünnepeljék az újraválasztását. A férfi szerinte kábítószert csempészett az italába, ő pedig „azt hitte, hogy meg fog halni”, s azóta is „poszttraumás állapotban” van. A lélekjelenlétének köszönhetően a nő taxit hívott, miközben látta, ahogy a szenátor elrejt egy fehér porral teli zacskót, majd a legközelebbi kórházba vitette magát.
   
„Bárki megszenvedheti azt, amit én elszenvedtem” – mondta Sandrine Josso, hozzátéve, hogy „kötelessége felhívni a figyelmet” a vegyi anyagok okozta katasztrófára, amely felett „nem hunyhatunk többé szemet”. A vizsgálatok a nő szervezetében ecstasy jelenlétét mutatták ki, s ezt a kábítószert találták meg a feltételezett támadója otthonában tartott házkutatás során is. A szenátort „kábítószer fogyasztásával és birtoklásával” is megvádolták, és rendőri felügyelet alá helyezték. Egyebek mellett eltiltották attól, hogy a képviselőnőt felkeresse az otthonában.
   
Joël Guerriau-t azonnal felfüggesztette a politikai pártja, a kormánypárttal szövetségben álló centrista Horizontok, és a szenátusi frakciója is. Mindkét szervezet fegyelmi eljárást indított ellene a kizárása céljából.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »