Kényszersorozás Ukrajnában: üzletekben, konditermekben vadásszák a sorköteles férfiakat

Ukrajnában gyakorlatilag már kényszersorozás van. Bár a kijevi vezetés azt állítja, hogy “nyugodt körülmények között” zajlik a sorkötelesek behívása, azt még párt szlovák liberális lap is elismeri, hogy Ukrajna nyugati felében eluralkodott a pánik. A magyar köztévé riportja azonban arra is rámutat, pontosan mit jelentenek a gyakorlatban a kijevi vezetés “nyugodt körülményei”.

Háromezerre tehető azoknak a sorozóbrigádokban részt vevők száma. A csoportok feladata, hogy begyűjtsék a sorköteles, katonakorú férfiakat. Mivel az óvatos becslések szerint is súlyos károkat szenvedtek el az ukránok Bahmutnál (az oroszok is, de nekik más lehetőségeik vannak utánpótlás terén), most a hadsereg gőzerővel egészítené ki a sorait.

A még be nem vonult férfiakat az utcán, bevásárlóközpontokban, konditermekben vadásszák le, nagyobb, 5-6 katonából álló csoportok, hogy az illetőknek esélye se legyen ellenkezni. Az is előfordult, hogy erőszakkal visznek el valakit.

Hírdetés

Arról is felvételek készült, hogy Kijev közelében, Brovariában az önkormányzati ülés közepén osztják ki a behívókat minden egyes férfinek.

A brit hírszerzés szerint az oroszok Vulhedarnál áttörték a frontot, Bahmut városát pedig lassan teljesen bekeríthetik. Mindkét szemben álló fél rengeteg katonát veszít a harcokban, de Oroszországnak sokkal több lehetősége utánpótlás behívására, mint Ukrajnának, ráadásul területén nem folynak harcok. Kijev kedden bejelentette, hogy a következő hónapokban fokozott dezinformációs-pszichológiai hadviselést folytatnak majd oroszok, vagyis nagyon kemény időszak előtt áll Ukrajna.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »