Keményebb fellépést szorgalmaz a megválasztott dél-koreai elnök Észak-Koreával szemben

Keményebb fellépést szorgalmazott Észak-Koreával szemben Jun Szok Jol megválasztott dél-koreai elnök csütörtökön.

Beszédében Jun Szok Jol kijelentette, hogy meg akarja erősíteni Dél-Korea és az Egyesült Államok szövetségét, ütőképes hadsereget akar kiépíteni, és határozottan fel akar lépni Phenjan provokációival szemben.

A volt főügyész, a konzervatív Néphatalom Pártjának jelöltje nyerte meg a szerdai dél-koreai elnökválasztást. Az új államfő májusban lép hivatalba, és öt éven át lesz a világ tizedik legerősebb gazdaságával rendelkező kelet-ázsiai ország államfője.

Választási kampányában Jun azzal vádolta meg a leköszönő Mun Dzse In elnököt, hogy Phenjan és Peking, nem pedig Washington felé hajlott. Mindemellett hangsúlyozta, hogy a történelmi viták ellenére stratégiai jelentősége van a viszony rendezésének Tokióval.

"Újjá fogom építeni az amerikai-dél-koreai viszonyt. Átfogó stratégiai szövetséggé teszem a liberális demokrácia, a piacgazdaság és az emberi jogok közösen vallott alapvető értékeinek talaján" – jelentette ki televízióban közvetített beszédében Jun Szok Jol.

Hírdetés

"Erős hadsereget fogok kiépíteni mindenféle provokáció elhárítására" – hangsúlyozta. Hozzátette: "határozottan és elvhűen fogok fellépni Észak-Korea illegális, oktalan viselkedésével szemben, bár nyitva hagyom a párbeszéd lehetőségét Észak és Dél között".

Választási győzelmét követően Jun egyeztetett Joe Biden amerikai elnökkel is. A Fehér Ház beszámolója szerint Biden a telefonbeszélgetés során gratulált neki, és megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét Dél-Korea védelme iránt. A két politikus mindemellett egyetértett abban, hogy összehangolja fellépését Phenjan fenyegetést jelentő nukleáris- és ballisztikusrakéta-programjának ügyében.

Kisida Fumio japán kormányfő csütörtökön gratulált a dél-koreai politikusnak a megválasztásához, és kifejezte készségét a kapcsolatok javítására. Leszögezte ugyanakkor, hogy álláspontja változatlan a gyarmatositás és a második világháború idején történtek kompenzációja ügyében: mint fogalmazott, ezeket az 1965-ben megkötött kétoldalú egyezmény megoldotta.

Észak-Korea egyelőre nem reagált a megválasztott dél-koreai államfő szavaira.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »