Kemény vádak hangzottak el Németországban: Lengyelországnak nagy szerepe volt az ÉÁ felrobbantásában

Kemény vádak hangzottak el Németországban: Lengyelországnak nagy szerepe volt az ÉÁ felrobbantásában

Németország azzal vádolja Lengyelországot, hogy szándékosan nem tesz eleget egy ukrán férfi elleni kiadott nemzetközi elfogatóparancs teljesítésének és nem végzi el a vonatkozó házkutatást sem. Az illető, bizonyos Volodimir Z. Lengyelországban rendelkezik bejelentett lakhellyel, és az Északi Áramlat vezetékszálainak felrobbantásával kapcsolatos szabotázsakció főgyanúsítottja.

Az amerikai és német titkosszolgálatok által kiszivárogtatott és az amerikai és német mainstream sajtó által gondosan terített teória szerint az Északi Áramlat felrobbantásáért egy könnyűbúvárokból álló ukrán diverzáns csoport a felelős. Az elméletnek erősen dezinformáció szaga van, a szakértők sok hitelt nem is adnak ennek a teóriának, ám azt elérték vele, hogy a közvélemény egy részének gyanúja elterelődött az USA-ról.

A Politico brüsszeli hírportál azt írja, hogy egy nyomozást jól ismerő bennfentes a német sajtóban arra panaszkodott, hogy „Lengyelország szabotálja a nyomozást”, egy másik tisztviselő szerint pedig „akadályozza az igazságszolgáltatást”.

fogalmazott August Hanning, a Német Szövetségi Hírszerző Szolgálat volt vezetője a Welt Am Sonntag-nak adott interjújában. Meggyőződése ugyanis, hogy Lengyelország és Ukrajna elnökei, Andrzej Duda és Volodimir Zelenszkij tudott a szabotázsakcióról.

„Ilyen méretű műveletek végrehajtása elképzelhetetlen az érintett országok politikai vezetőinek jóváhagyása nélkül”

mondta Hanning.

A német nyomozóhatóságok most azt állítják, hogy az ukrán diverzáns csoportot Lengyelországban képezték ki, Varsó pedig minimum logisztikai támogatást nyújtott az akcióhoz. Sőt, a lengyelek szándékosan visszatartották azokat a felvételeket, amelyek az elkövetőkről készültek a kołobrzegi kikőtben.

Hírdetés

A lengyelek persze mindent tagadnak.

„Teljesen megalapozatlan az az állítás, hogy Ukrajna lengyel támogatással hajtotta végre az akciót”

fogalmazott Jacek Sieviera, a lengyel Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője. Állítása szerint az ilyen információkat „oroszbarát tisztviselők egy szűk köre terjeszti, akik már nincsenek hatalmi pozícióban”.

„Remélem, hogy nem egy szervezett dezinformációs kampánnyal van dolgunk, amelyben egyesek megengedik maguknak, hogy Lengyelországot hibáztassák”

mondta, hozzátéve, hogy Lengyelország minden lehetőséget vizsgál az ÉÁ ferobbantása kapcsán, beleértve azt is, hogy Oroszország a felelős. A németek az orosz hamiszászlós hadművelet lehetőségét azonban kizárták.

Egy ukrán tisztviselő még érdekesebb kijelentést tett. Szerinte „nevetséges azt hinni, hogy Ukrajna áll a támadás mögött, de ha még így is lenne, akkor Németországnak le kell állítani a nyomozást, mert Kijev számára a csővezeték legitim célpont volt”.

Itt érdemes kiemelni, hogy az ÉÁ vezetékszálai Németország és így Európa kritikus infrastruktúrája volt. A leghihetőbb oknyomozás szerint a vezetékszálakat az USA robbantotta fel norvég segítséggel. Az ÉÁ leállásával az ukrajnai gázfolyosók felértékelődtek és Ukrajna busás haszonra tett szert a tranzitdíjból. Az sem mellékes, hogy Radoslaw Sikorski, aki ma már lengyel külügyminiszter, a robbantás másnapján Amerikának mondott köszönetet a tettért az X-en, Joe Biden amerikai elnök pedig 2022 év elején maga jelentette ki, hogy „vége lesz az Északi Áramlatnak”, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát. Az USA szerepét ma rendkívül kevesen merik firtatni, mert annak elismerése azt jelentené, hogy egy NATO-tag megtámadta egy másik NATO-tag létfontosságú energiainfrastruktúráját.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »