Kemény okirat-hamisítási botrány lehet a Dunaferr-ügy hátterében

Kemény okirat-hamisítási botrány lehet a Dunaferr-ügy hátterében

Az ISD Dunaferr Zrt. jogi képviselője szerint egyes személyek szemmel láthatóan hamis, hamisított meghatalmazással akarnak irányítást szeretni a Dunai Vasmű fölött. Nagy Péter ügyvéd az erre vonatkozó dokumentumokat meg is mutatta a Dunaújvárosban hétfőn tartott sajtótájékoztatóján, egyben kérte, hogy – az ügyben nyomozó hatóságok kérése alapján – arról a sajtó részéről ne készüljön fénykép- és videófelvétel.

Az ISD Dunaferr Zrt. tulajdonosa 99,61 százalékban a ciprusi bejegyzésű Steelhold Limited cég. Az elmúlt években ennek képviselője járt a közgyűlésekre és hozta a döntéseket évek óta. A Steelhold tulajdonosai a cég területére sosem jöttek, nem is jöhetnek, mert ők jogilag nem részvényesei a Dunaferrnek – mondta Nagy Péter.

A cég jogi képviselője úgy tudja, a Steelhold részvényeit kétszer 25 százalék mínusz 1 szavazat mértékben Szergej Taruta és az orosz Oleg Mkrtcsan birtokolja, míg a többségi tulajdonos 50 százalék plusz két szavazattal az orosz Vnyesekonombank. Ennek megfelelően a Dunaferr ötfős igazgatóságába (közte az igazgatóság elnökét) 3 főt az orosz nagybank delegált, míg további két tag volt Oleg Mkrtcsan és Tatjana Taruta, Szergej Taruta lánya.

Jogi huzavona

2020. szeptember 30-án az igazgatóság elnöke és a bank által delegált másik két tag lemondott, a két megmaradt tag pedig összehívta a közgyűlést az új tagok megválasztása céljából, ez azonban két hónapig nem történt meg, a Steelhold nem jelent meg a közgyűlésen.

Decemberben viszont kérni kellett a lemondott tagok visszaírását a cégjegyzékbe, ugyanis a Ptk. szerint ha lemondásuk miatt a cég működésképtelen lenne, akkor lemondásuk csak 60 nappal később lép hatályba. Nagy Péter ezért benyújtott egy kérelmet a Cégbírósághoz, mely szerint

a lemondott tagok megbízatása egyrészt a Ptk. szabályai miatt meghosszabbodott 60 nappal, másrészt az akkor már hatályos veszélyhelyzet miatt annak végéig továbbra is hatályos a lemondott tagok megbízatása.

Az ügyvéd kérelmét a Székesfehérvári Törvényszék Cégbírósága ezt arra hivatkozva utasította el, hogy annak benyújtásakor nem volt az ISD Dunaferr Zrt-nek olyan törvényes képviselője, aki ezt benyújthatta volna. Nagy Péter a döntést megfellebbezte, mivel – mint fogalmazott – neki Jevgenyij Tankilevics még cégjegyzésre jogosultként, 2020. szeptember 29-én meghatalmazást adott, valamint ő maga is rendelkezik állandó ügyvégi képviseleti meghatalmazással, amit a Székesfehérvári Törvényszék bejegyzett.

Két nappal később, december 4-én Tatjana Taruta egy újabb kérelmet nyújtott be a Székesfehérvári Törvényszékhez, melyben kérte az eljárás megszüntetését. Azonban arról jogerős döntés született, hogy

Tatjana Tarutának önállóan sem döntési, sem képviseleti joga nincs.

Az ügy a Győri Ítélőtábla előtt van.

Csak egy másolat

A közelmúltban megjelent egy ember, aki magát a Steelhold Limited képviselőjének mondja, aki át is adta képviseleti meghatalmazását – közölte Nagy Péter.

A meghatalmazás egy Anatolij Tolsztukov nevű ukrán állampolgár nevére szól. A dokumentum szerint őt a Steelhold 2016-ban (!) meghatalmazza, hogy tíz évig (!) bármilyen ügyben, bármilyen döntést meghozva képviselhesse őket.

Csakhogy ez a meghatalmazás – mint Nagy Péter fogalmazott –

ezer sebből vérzik.

A Steelhold eddig minden évben kibocsátott egy meghatalmazást, ami egy évre szólt, hogy részt vegyen a Dunaferr közgyűlésén és ott szavazzon. Ezt a meghatalmazást minden esetben át is adták eredetben, amit a közgyűlési jegyzőkönyvekkel együtt a Cégbírósághoz benyújtottak. Így tudjuk, hogy egy ilyen hiteles dokumentum a következőképp néz ki:

  • az utolsó oldalon a cég aláírja, bélyegzővel látja el,
  • ugyanezen az oldalon a ciprusi ügyintéző hitelesíti, hogy azt valóban a Steelhold képviselője írta alá,
  • a hátoldalán van egy hitelesítés arra vonatkozóan, hogy a hitelesítő hivatalnok valóban jogosult ilyen kiadására, valamint
  • ugyanezen az oldalon ráragasztanak egy úgynevezett apostille-t, amit a ciprusi igazságügyi minisztérium állít ki, és ezzel biztosítják, hogy az más országban is elfogadható legyen.
  • Csakhogy az a meghatalmazás, amit Nagy Péter állítása szerint nekik átadtak, és aminek másolatát a sajtótájékoztatón az újságíróknak is bemutattak, ettől számos ponton eltért:

  • a második oldalon, ahol a Steelhold képviselője, Eleni Ieradiakonou állítólag aláírta, nem volt aláírás-hitelesítés,
  • az a harmadik oldalon volt megtalálható, de nem az aláíró nevére, hanem Georgisoz Szkordisz nevére szólt,
  • Hírdetés

  • az apostille is eltért a megszokottól.
  • Az ügyvéd arra is felhívta a figyelmet, hogy a meghatalmazó aláírásának tintája áttűnt a papíron, ami írásszakértő szerint megszokott. Csakhogy ez az átütés még az apostille-on is átütött, ami – Nagy Péter szerint az írásszakértő is ezt mondta –

    azt bizonyítja, hogy nem lehet ragasztott az apostille.

    Nagy Péter az anomáliákat azonnal jelezte a bíróság felé, ugyanis a fenti, meglehetősen kétséges meghatalmazás alapján a Dunaferr közgyűlésének összehívását is kezdeményezték. A bírósághoz viszont valakik újabb dokumentumot nyújtottak be, ami azt tartalmazza, hogy az előző dokumentumon az aláírás-hitelesítés nem Szkordisz, hanem Ieradiakonou nevére szól. Csakhogy

    ezen a dokumentumon nincs sem dátum, sem aláírás, holott hitelesíteni csak aláírást lehet,

    tehát – az ügyvéd szavaival –

    ez egy nettó hamisítvány ismételten,

    annak ellenére, hogy ránézésre úgy tűnik, ezen is van egy apostille.

    Kérdésre válaszolva a jogi képviselő közölte, hogy ők az eredeti, papír alapú meghatalmazást nem látták, a Cégbírósághoz eredeti okiratot nem nyújtottak be (csak elektronikusan), de az általuk megkeresett okmányszakértő a másolatról azt mondta,

    az nagy valószínűség szerint hamis.

    A Dunaferr körüli botrányról és a jogi-gazdasági háttérről ebben a cikkben számoltunk be:

    Eskü alatt tagadják

    Nagy Péter közlése szerint megkeresték Cipruson mind az aláírót, mind az aláírás-hitelesítő ügyintézőt, mind a minisztériumot. Az állítólagos aláíró, az aláírás-hitelesítő ügyintéző a nicosiai bíróságon pedig

    eskü alatt vallottak, és a minisztérium is nyilatkozott, hogy ilyet ők nem írtak alá, ilyen aláírást nem helyeztek el, az apostille nem autentikus.

    Az illetők a vallomásokat, nyilatkozatokat mindkét dokumentumra megtették.

    Ezek alapján – közölte Nagy Péter –

    a Nemzeti Nyomozó Iroda okirat-hamisítás miatt nyomozást indított,

    ami zajlik. Továbbá ezeket a bizonyítékokat a bíróságra is benyújtották, cáfolva, hogy a közgyűlést a Steelhold hívta volna össze.

    A jogi szakember rámutatott: ha ilyen dokumentum alapján tartanák meg a Dunaferr közgyűlését, és azon az álképviselők döntéseket hoznának, annak súlyos polgári és büntető jogi következményei lennének, mivel felhatalmazás nélküli személyek szólnának bele a Dunaferr napi ügyeibe.

    Háttérharcok

    Nagy Péter ismertette, a kisebbségi tulajdonos Szergej Taruta megpróbálta megváltoztatni a Steelhold Limited székhelyét és igazgatóságát is, amire a Vnyesekonombank úgy reagált, hogy beperelték a Steelholdot.

    A ciprusi bíróság néhány napon belül végzésben tiltotta meg a döntésig a Steelhold Limitednek, hogy a Dunaferr ügyében tulajdonosi jogokat gyakoroljon,

    valamint felszólította a ciprusi céget, hogy nyilatkozzanak, kitől kaptak utasítást, dokumentumokat az eljárásra, mit tettek igazgatósági tagként. A dokumentum rögzíti, hogy vagyonelkobzás és börtönbüntetés fenyegeti őket, ha nem tesznek eleget a felszólításnak.

    A jogi képviselő azt is közölte, Tarutáék megpróbáltak a Vnyesekonombank képviselőiként is feltűnni, ám

    a Dunaferr megkeresésére a bank igazolta, hogy Tarutáék nem jogosultak képviseletre.

    Nagy Péter hozzáfűzte, a Vnyesekonombank eddig is folyamatosan érdeklődött a Dunaferr jogi helyzete felől, és most már közvetlenül is bekapcsolódtak a folyamatba.

    Nagy Péter azt ismertette, tudomásuk szerint a Steelhold két kisebbségi tulajdonosa, Taruta és Mkrtcsan között ugyancsak komoly a feszültség, perek is vannak köztük folyamatban, tehát megromlott a viszont köztük. Az ügyvéd úgy véli, ezek közrejátszottak abban, hogy a Steelhold Limited mint a Dunaferr tulajdonosa nem kapott mandátumot a közgyűlésre.

    Tisztázó kérdésünkre az ügyvéd megerősítette,

    a labda tulajdonképpen a Győri Ítélőtáblánál pattog,

    mert ha ott visszaírnák az igazgatósági tagokat, akkor az a plénum akár a közgyűlést is összehívhatná, akár a Covid miatti átmeneti rendeletek alapján ők maguk is meghozhatnák a szükséges döntéseket.


    Forrás:alfahir.hu
    Tovább a cikkre »