"Kemencés napot" tartottak Félben – KÉPEKKEL

"Kemencés napot" tartottak Félben – KÉPEKKEL

Az életet adó kenyér került fókuszba február 17-én a Féli Közösségi Házban. Az alapiskola 4. osztályos tanulói is részt vettek a Kemencés napon. Az elméletet és gyakorlatot összekötve ismerkedhettek meg azzal, hogyan lehet saját kezűleg kenyeret készíteni. Természtesen a régi hagyományok felidézése sem maradt el. Dédanyáik még maguk sütötték a család kenyerét, nem boltban vásárolták.

Az ötletet a MAGYAROK KENYERE mozgalom alapján dolgoztuk ki, mivel ehhez a mozgalomhoz csatlakoztak a helyi gazdák is, akik búzát adományoztak sok-sok Kárpát-medencében búzát termelő gazdatársukkal együtt, hogy a nemzeti összetartozás-, és a nemzetek közötti baráti együttélés érzését kifejezzék. A gazdák az összeöntött gabonából készült lisztből községünknek is adományozták, hogy azt nevelő-, oktató-, és a szociálisan rászorulók megsegítésére felhasználjuk”

Hírdetés

– írta közösségi oldalán Pomichal István, Fél község polgármestere, aki a fényképek tanúsága szerint maga is alaposan kivette a részét a kenyérkészítésből.

A közösségi házban fatüzelésű kemencében sültek ropogósra a gyermekekkel közösen dagasztott kenyerek, lepények, amibe kovász került, s a cipók formázása bizonyára nagy élményt nyújtott a gyermekeknek.

A kemencés nap egyúttal az életre nevelés egyik kiváló módja is volt, amire az iskola vezetése és tanári kara mindig is törekszik.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »