Keleten dübörög az online rabszolga-kereskedelem

Keleten dübörög az online rabszolga-kereskedelem

Kuvaitban rengeteg nő él zárt ajtók mögött, megfosztva alapvető jogaitól, arra várva, hogy eladásra kerüljön a legmagasabb ajánlatot kínálónak. Az okostelefonok világában a modern kori rabszolga-kereskedelem csupán néhány bökésre van. Az applikációkban több ezer kép alapján, faj szerint kategorizálva akár néhány ezer dollárért megvásárolható egy háztartási dolgozói élete.

Az arab BBC News titkos vizsgálata megállapította, hogy a virágzó online feketepiacon illegálisan vásárolják és értékesítik a háztartási alkalmazottakat – írja a BBC.

A kereskedelem egy részét a Facebook tulajdonában lévő Instagramon hajtják végre, ahol a posztokat algoritmus által támogatott hashtagek segítségével reklámozták, és az eladásokat privát üzenetekben tárgyalták meg.

További hirdetések folynak a Google Play Áruház és az Apple App Store által jóváhagyott és biztosított alkalmazásokban, valamint az e-kereskedelmi platformok saját weboldalain.

„Amit csinálnak, elősegítik az online rabszolgapiacot” – mondta Urmila Bhoola, az ENSZ előadója, aki a rabszolgaság jelenkori formáival foglalkozik.

Hozzátette: ha a Google, az Apple, a Facebook vagy más társaságok ilyen alkalmazásokat tárolnak, akkor felelősségre kell vonni őket.

A Facebook, a Google és az Apple is próbálja megfékezni az illegális online tevékenységeket

Miután figyelmeztették a problémára, a Facebook azt mondta, hogy betiltotta az egyik érintett hashtaget, míg a Google és az Apple alkalmazás-fejlesztőkkel működik együtt az illegális tevékenységek megelőzése érdekében.

Az illegális értékesítés egyértelműen megsérti a technológiai cégek alkalmazásfejlesztőire és felhasználóira vonatkozó szabályait, a BBC azonban úgy találta, hogy számos kapcsolódó illegális lista továbbra is aktív az Instagramon, valamint az Apple és a Google applikációin.

Tíz kuvaiti otthonból kilenc rendelkezik háztartási alkalmazottal, akik a világ legszegényebb részeiből érkeznek a Perzsa-öbölbe, azzal a céllal, hogy elég pénzt keressenek a családjuk támogatására.

Modern kori rabszolga-kereskedelem

Újonnan érkező párnak álcázva magát, az arab BBC titkos csapata több mint tíz embert látogatott meg, akik a 4Sale nevű népszerű applikációval próbálták meg eladni háztartási munkavállalóikat Kuvaitban, valamint 57 az alkalmazást aktívan használó egyénnel is beszélt.

Hírdetés

A 4Sale lehetővé tette a fajok szerinti szűrést, és a különböző kategóriák mellett zárójelben egyértelműen feltüntette az árakat. „Afrikai munkavállaló, tiszta és mosolygós” – írta az egyik feljegyzés. „Nepáli, aki mer szabad napot kérni” – így egy másik.

Az eladókkal való beszélgetés során a titkos csapat gyakran találkozott rasszista nyelvezettel. „Az indiaiak a legkoszosabbak” – mondta az egyik munkáltató, amikor egy meghirdetett nőről beszélt.

Az alkalmazást használók, akik úgy viselkedtek, mintha a nők a tulajdonaik lennének, arra biztatták a beépített párt, hogy tagadják meg a háztartási dolgozóktól az alapvető emberi jogokat, például a szabadidőt és a pihenőt.

Az egyik rendőrként dolgozó megkérdezett férfi, aki a munkását ki akarta szervezni, azt mondta: „Bízz benne, nagyon kedves, sokat nevet és mindig mosolyog. Akkor sem panaszkodik, ha hajnali ötig dolgozatod.”

A BBC csapatának azt is kifejtette, hogy a háztartási dolgozókat hogyan használták áruként.

„Találsz majd valakit, aki 600 kuvaiti dinár (559 ezer forint) áron vásárol egy szobalányt, és ezer kuvaiti dinárért (932 ezer forint) adja tovább” – emelte ki, majd hozzátette: ő nem javasolja, hogy odaadják a dolgozóknak az útlevelüket.

Átruházható tulajdonként tekint rájuk a Kafala rendszer

A Perzsa-öböl legtöbb pontján ügynökségek hozzák be a háztartási munkavállalókat Kuvaitba, majd hivatalosan nyilvántartásba vetetik őket a kormánynál. A potenciális munkáltatók díjat fizetnek az ügynökségeknek, és így a dolgozók hivatalos szponzoraivá válnak.

Az úgynevezett Kafala rendszer révén, a háztartási munkavállaló nem mondhat fel és nem változtathat munkahelyet a szponzora engedélye nélkül, valamint az országot is csak munkáltatója jóváhagyásával hagyhatja el.

Kuvait széleskörű törvényeket vezetett be a háztartási munkavállalók védelme érdekében 2015-ben, ami azonban nem mindenkinek nyerte el a tetszését, és könnyen megkerülhető.

A 4Sale-hez és az Instagramhoz hasonló alkalmazások lehetővé teszik a munkaadók számára, hogy haszonszerzés céljából átruházzák háztartási munkavállalóikat másokra. Ez megkerüli ügynökségeket, és szabályozatlan feketepiacot hoz létre, amely kiszolgáltatottabbá teszi a dolgozókat a visszaélések és a kizsákmányolás ellen.

A kuvaiti kormány azt nyilatkozta, hogy „háborút vív az ilyen viselkedés ellen”. Ígéretük szerint szigorúan megvizsgálják majd az online rabszolga-kereskedelemmel szóba hozott alkalmazásokat.

Az online rabszolgapiac nem csak Kuvaitban működik. Szaúd-Arábiában egy nyomozás során eladásra kínált nők százaira derült fény egy másik népszerű alkalmazásban, valamint a Facebook tulajdonában lévő Instagramon.

Hirado.hu

Sharing is caring!


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »