Kelemen Hunor határozott hatósági fellépést sürget a román nacionalista szervezetek úzvölgyi megemlékezése ügyében

Határozott hatósági fellépést sürget Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a román nacionalista szervezetek vasárnapi úzvölgyi megemlékezésének ügyében a magyar párt honlapján közzétett, a Krónika által idézett nyilatkozatában.

Az RMDSZ elnöke arra reagált, hogy a Nemzet Útja (Calea Neamului) és az Ortodox Testvériség (Fratia Ortodoxa) román nacionalista szervezetek mintegy 200 tagja, szimpatizánsa tartott megemlékezést vasárnap, október 22-én az úzvölgyi katonatemetőben a román hadsereg napján. A Székelyhon.ro beszámolója szerint a résztvevők egy nyíltan magyarellenes, “Magyarok, menjetek vissza Mongóliába, ahonnan jöttetek” feliratú molinót is kifeszítettek.

Kelemen Hunor erre reagálva kifejtette: a román hatóságoknak, állami intézményeknek határozottan fel kell lépniük a szélsőséges szervezetekkel szemben. Rámutatott, hogy “az úzvölgyi temetőgyalázás és magyarellenes gyűlöletbeszéd” elkövetői, “a szabadság ellenségei közöttünk járnak”. “Őket a gyűlölet, a magyarellenesség, a más kultúrák, más nyelvek iránti gyűlölet mozgatja” – jelentette ki az RMDSZ elnöke. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy miközben a magyar közösséget visszaküldik Ázsiába, Mongóliába, a román politikában meghatározó szerepet játszó vezetők nem ítélik el a történteket. “Elfogadhatatlan a temetőgyalázás, elfogadhatatlan a történelemhamisítás, már rég tiltakozni kellett volna a kormányzó pártoknak, az ellenzéki pártoknak” – mondta. És szerinte az is rég ismert kellene, hogy legyen, hogy a hatóságok milyen büntetéssel sújtották az elkövetőket.

Hírdetés

Az RMDSZ-elnök a hatósági számonkérés elmaradása kapcsán kifejtette: “Két konklúzióm lehet ezzel kapcsolatosan: vagy az, hogy az az állami intézmények gyengék, vagy cinkosok ebben a történetben. Mindkettő súlyos következményekkel jár”. Hozzátette, “még nem késő”, a román politikának, állami intézményeknek reagálniuk kell a történtekre, mert a gyűlöletbeszédet, szélsőségességet nem lehet eltűrni.

Kelemen Hunor szerint az úzvölgyi megemlékezést szervező nacionalista szervezetek “egy közösségnek a szabadságát kérdőjelezik meg a saját történelméhez, a saját nyelvéhez, a saját kultúrájához, a saját hőseihez”. Figyelmeztetett, hogy ezt csak rosszabb követheti, mivel a verbális agressziót gyakran fizikai agresszió követi. Aláhúzta: ezért a román állami intézmények “nem mutathatnak gyengeséget”. “Ha gyengeséget mutatnak, akkor ez begyűrűzik a társadalomba, és még hangosabb lesz” – mondta Kelemen Hunor.

Mihai Tarnoveanu és követői arra hivatkozva szervezték a vasárnapi megemlékezést, hogy szerintük “a magyar politikai szervezetek óriási nyomást gyakorolnak” a hatóságokra az általuk felállított újabb keresztek eltávolítása érdekében. A megemlékezést megelőzően múlt héten viasszal és favédőszerrel kenték be a július 8-án önkényesen felállított 151 fakeresztet, melyeket a bírósági végzés nyomán június végén eltávolított 50 betonkereszt helyére emeltek. A keresztekre Román hős (Erou roman) feliratú, a román zászló színeivel díszített táblácskákat szereltek, a nagyobb keresztre “A román hadsereg hőseinek emlékére” felirat került, alsó részére román zászlót tekertek.

MTI

The post Kelemen Hunor határozott hatósági fellépést sürget a román nacionalista szervezetek úzvölgyi megemlékezése ügyében appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »