Kelemen Hunor a Fidesz-kongresszuson: kettős mérce van Magyarországgal és a romániai magyarokkal szemben is

Kelemen Hunor a Fidesz-kongresszuson: kettős mérce van Magyarországgal és a romániai magyarokkal szemben is

„Kopernikuszi fordulatként” jellemezte Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke szombaton Budapesten a Fidesz 30., tisztújító kongresszusán az Orbán-kormány által végrehajtott nemzetpolitikai változtatásokat, amelynek lényege, száz év után nem Magyarország van az egyik oldalon és határon túli magyar kisebbségek a másik oldalon, hanem magyarok vannak a határon innen és túl, akiket megillet az állampolgárság, kormányzati támogatás és a közös felelősség.

Ma nem az a kérdés, hogy ki mit kap a másiktól, hanem az a helyes megközelítés, hogy ki mit tud adni a másiknak – közölte, kiemelve:

ma bátran és emelt fővel mondhatjuk, hogy az összes baj ellenére erősebbek vagyunk, mint bármikor az elmúlt száz évben.

Van okunk hinni abba, hogy a 21. század jobb lesz, mint a 20. század volt – fogalmazott. Kitért az elkövetkező időszakban, a környező országokban rendezendő választásokra, és azt mondta, egyetlen opció van, „győznünk kell”. A határon túli politikai közösségek számára csak akkor van győzelem, ha a magyarok szavazatainak 85-90 százalékát megszerezték.

Az ötven százalék politikai halál, a 60 százalék, de még a kétharmad nem elegendő esetükben a sikerhez, a győzelemhez.

Kiemelte: azért kell dolgozniuk, hogy a közösségüket ne hagyják politikai eszköz nélkül. Ez nemcsak egy politikai feladat, hanem morális kötelességük is – jelentette ki Kelemen Hunor. A politikus a jövőre nézve bizakodó volt, azt mondta, megszületett egy olyan Kárpát-medencei integráció, amely nemcsak nemzeti érték, de olyan példa is, amely megvilágítja a helyes utat.

Hírdetés

Kijelentette:

ők nem arra szerződtek, hogy nekik megmondják Brüsszelből, mi a helyes, hanem arra, hogy segítsék, hogy az őshonos kisebbségek ugyanazokat a jogokat élvezzék keleten, mint nyugaton.

Ma a régióban kettős mérce van Magyarországgal és a romániai magyarokkal szemben is – tette hozzá.

Kelemen Hunor Pásztor Istvánról, a Vajdasági Magyar Szövetség közelmúltban elhunyt elnökéről is megemlékezett. Úgy fogalmazott: harcostársuk, barátuk volt, a Kárpát-medencei magyarok egyik „égtartó” embere, aki tudott valamit, amit csak az igazán nagy államférfiak tudnak. Azt, hogy akkor vagy hű a nemzetedhez, akkor szolgálod közösségi vezetőként, ha a jövőjét biztonságba helyezed.

Forrás: MTI/Krónika

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

The post Kelemen Hunor a Fidesz-kongresszuson: kettős mérce van Magyarországgal és a romániai magyarokkal szemben is appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »