Kecskemétről is próbálkoznak Moszkva elrettentésével

Kecskemétről is próbálkoznak Moszkva elrettentésével

Miközben a kormány nyugatellenes plakátkampányt folytat, az országban nagyban zajlanak az oroszellenes NATO-hadgyakorlatok, így a Load Diffuser fedőnevű légi manőver.

Már csak egy hét van hátra abból a légi hadgyakorlatból, melyet kecskeméti bázissal, legfőképp amerikai harci gépek részvételével tartanak Magyarország fölött. Míg a vendéglátó honvédség kommunikációja a szövetségesek rutinszerű, az együttműködési készség javítására irányuló törekvéséről szól, addig a rendezvény mai „szakmai napján” beszédet mondó magas rangú vendégek, így egy amerikai négycsillagos NATO-tábornok, illetve a budapesti amerikai ügyvivő, David Kostelancik jelenléte aktuálpolitikai kontextusba helyezi a Load Diffuser fedőnevű hadgyakorlatot. Ez pedig az, hogy az Atlanti határozottság hadművelet (OAR) keretében folyamatos rotációban főként amerikai, kisebb részt szövetséges csapaterősítések történnek a NATO keleti szárnyán (elsősorban a szervezetbe 1999 óta felvett tagországok területén), kifejezetten Oroszország elrettentésére.

Bár Lengyelországot, a balti államokat, Bulgáriát és Romániát szokás kiemelni, az igazság az, hogy a budapesti kormánykommunikáció sugallta, oroszokkal kokettáló különutasságnak itt nincs nyoma. Az Európában állomásozó amerikai szárazföldi haderő weboldalán lévő térképből egyértelműen kiderül: a felsoroltak mellett Magyarország is része az OAR-nak, miközben a kevésbé hangoskodó, de ugyancsak visszafogottabban politizáló Csehország és Szlovákia nem. S valóban, az Atlanti határozottság keretében kilenc hónapnyi időre átdobott amerikai páncélos dandár alegységei közül, ha csak egy páncélos felderítő század is, de folyamatosan Magyarország területén tartózkodik, Szomódtól Hajmáskéren át Táborfalváig bebarangolva az összes itteni gyakorlóteret – amit szintén nem domborít ki a nyugatellenes plakáthadjárattal elfoglalt hazai kormánykommunikáció.

http://mno.hu/

S hogy az éppen most zajló légi hadgyakorlatnak sem a magyar-ohiói „állami partnerségi program” a lényege, arra rávilágít, hogy a kecskeméti vendéglátók Gripenjei és amerikai vendégeik hat F-16-os harci és két C-130-as Hercules szállítógépén kívül már többször (legutóbb csütörtökön, Eger körzetében) részt vett azon a NATO AWACS légtérfelderítő gépe, valamint szlovén, horvát, cseh és szlovák gépek is – ami pontosan beleillik az Atlanti határozottság célkitűzéseibe. Sőt, a jövő héten négy brit Typhoon vadászgép érkezik a pápai bázisra Romániából, ahol kifejezetten az „orosz fenyegetés” miatt megerősített légtérvédelemben vesznek részt.

Hírdetés

Érdekesség, hogy a gyakorlatra beharangozott egyetlen NATO-n kívüli partner, a köztudomásúan oroszbarát Szerbia beígért katonai helikoptere még nem bukkant fel a magyar légtérben. 

A gépek jószerével az egész ország területe felett feltűnnek, hallatszik a zajuk, bár kifejezetten kis magasságú repülésekről nincs tudomásunk, éjszaka pedig deklaráltan nem szállnak fel. A honvédség bakonyi gyakorlóterei felett sűrű az előfordulásuk, itt települ ugyanis a győri légvédelmi rakétaezred Kub rakétarendszere, mely az ellenséges erőket imitálja a gyakorlaton részt vevők számára.

http://mno.hu/

Mint arról a múlt héten tudósítottunk, a Load Diffuser „új hidegháborús” hangulatát, és a magyar kormány hintapolitikáját a hadgyakorlat elején két különös egybeesés is alátámasztotta. Az egyik az volt, hogy miközben Kecskeméten gyülekeztek az amerikai előkészítők, éppen akkor érkezett haza egy orosz óriásgép fedélzetén Novoszibirszkből az a négy honvédségi Mi-17-es helikopter, melyet a kormány ott nagyjavíttatott a 2016-os Orbán-Putyin találkozó folyományaként. A másik pedig, hogy alig érkeztek meg Kecskemétre az F-16-osok, a Nyitott égbolt szerződés keretében azonmód felbukkant egy orosz An-30-as fotófelderítő gép is, hogy ellenőrzést végezzen Magyarország felett.

Az feltétlenül örvendetes hír a hadgyakorlatok közepette, hogy az ukrajnai válság 2014-es kezdete óta és a NATO kapcsolódó intézkedései közepette hozzánk érkező amerikai légierők nem tartalmaztak kettős feladatú repülőgépeket. Ez azt jeleni, hogy a szövetségi államok felügyelete alatt álló légi nemzeti gárda (most az ohiói) alakulataiból kerültek ki az ide érkező F-15, F-16, és A-10 típusú gépek, melyeknek a hagyományos fegyverzet mellett nem dolguk nukleáris fegyverek (így az európai raktárakban, határainktól nem is messze), például B61-es hidrogénbombák hordozása. Erre a légierő aktív komponensének egységei vannak kijelölve, az Európában állomásozók közül a lakenheathi, avianói, és spangdahlemi repülőszázadok.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »