Kazak hagyományőrző fesztiválon járt a Magyar Turán Alapítvány csapata

Kazak hagyományőrző fesztiválon járt a Magyar Turán Alapítvány csapata

Szeptember elején rendezték meg immár ötödik alkalommal Kazakisztánban, Almaty városban az Uly Dala-Ruhu Koshpendiner Alemi Etno Folk Fesztivált (A Nagysztyeppe Lelke a Nomádok Világa Etno Folk fesztivál). A fesztivál létrejöttében nem kis szerepet vállalt társszervezőként a Magyar Turán Alapítvány és elnöke Bíró András Zsolt. A szervezők mindig hangoztatták, hogy az ötletet a magyar Kurultaj adta. Bíró András Zsolt elnök egy hét fős csapatot delegált a rendezvényre Fehér József vezetésével. 

A nagyszabású megnyitó a Boraldy Szaka emlék parkban egy ősi kurgán fennsíkon (halomsírok) rendezték meg.  A hátteret a gyönyörűen feldíszített jurta sátrak, valamint a havas hegycsúcsaival lélegzetelállítóan szépséges Alatau hegység adta. Magyarország iránti nagyfokú tiszteletet mi sem mutatja jobban mint, hogy a megnyitó ünnepséget a magyar delegáció vezette, mint a legmesszebbről érkezett vendég. A koreográfia egy ősi szarmata legendára épült, amiben az összes törzs egy üstbe gyűjtött nyilával fejezték ki egységüket. Minden ország küldöttsége nemzeti zászlójukkal és nagy pompával vonult be a küzdőtérre, majd a szívükre téve s az égbe nyújtva dobták áldozatul az üstbe nyilaikat. A magyar delegáció X. századi páncél és fegyver rekonstrukciókban igen nagy tetszést aratott. Különösen mikor szablyával tisztelegve a vonultak el a közönség előtt.

 A megnyitó ünnepséget Almaty város Akimja (polgármestere) és számos magas rangú vezető tisztelte meg. Az egész hétvégén nagy tömegek látogattak ki a számtalan programot kínáló fesztiválra.  A vásártéren a nomád időket felelevenítő kocsikról kínálták portékájukat ötvösök, kovácsok, fazekasok s megannyi kézműves. Helyben készült nomád ételeket kóstolhatott a közönség úgy mint piláv (rizseshús gazdagon), besparmak (öt ujjas) különböző sajtok édesen és sósan, de bőséggel volt a nomádok legendás itala a kumisz is.

 A küzdőtéren egymást váltották a különböző népek bemutatói; a kirgizek lovas kaszkadőr bemutatója, a baskír delegáció gyalogos íjász bemutatója, Azerbajdzsán, Törökország, Üzbegisztán, Burjátija, Dagesztán, Csuvasföld, Tatárföld, Karakalpak Autonóm Köztársaság, és a vendéglátó Kazakisztán zenés előadásai.

A magyar csapat egy nagyon izgalmas gyors ütemű harci bemutató csokorral készült.  Kezdésnek a „Kurultáj dal” misztikusan induló zenéjére jelentek meg a harcosok. Teljes páncélban fegyverüket az égre nyújtva harcikiáltással kezdték meg párbajukat, az egymással összecsapó öt harcos, majd különböző közelharci technikákat mutattak be késsel, szablyával. Ezután egy dinamikus mozgásokkal, gurulásokkal tarkított íjász bemutatót láthatott a közönség, valamint a népi pásztor kultúrából beemelt karikással végrehajtott bámulatos ostor bemutató következett. A sort egy lendületes szablya párbaj után egy gyorsuló ütemű szablya és ostor pörgetés és egy zengő harci kiáltás zárta. Végezetül a közönségnek tisztelegve vonult le a csapat. A kitörő taps és ováció mutatta, hogy a bemutató elnyerte a nézősereg tetszését. Amit mi sem bizonyított jobban, mint hogy a delegációt megrohanta a közös fotót kérő emberek tömege. A bemutatót a – nagy érdeklődés miatt – a hétvége alatt még egyszer megkellett ismételnie a Magyar Turán csapatának. A siker a bemutatón résztvevő harcosok kiváló felkészültségének volt köszönhető. A veteránok, Krekács Zoltán, Fehér József, Nagy László (Bagoly), Karádi Attila valamint a két újonc: Füleki Norbert és Füleki Krisztián a kihívások ellenére is kiválóan teljesítettek és a legjobb formájukat hozták.

A rendezvény alatt a magyar delegációnak biztosítottak egy hagyományosan berendezett gyönyörű jurta sátrat, és ez szolgált pihenő helyül is. Ugyan itt szolgálták fel a kazak konyha változatos remekeit és az elmaradhatatlan kumiszt és tejesteát.

 Immár hagyomány, hogy a rendezvényt követően a delegációkat kirándulásra viszik aminek helyszíne kapcsolódik a nomád kultúrához. Az idei helyszín nem volt más, mint a „Tanbaly” ősi szikla rajzai ami felkerült az UNESCO világörökségi listájára is. Tanbaly  Almaty-tól 170 kilométerre az Anrakay hegység felé vezető úton található. A bronzkortól kezdve több ősi kultúrának kultikus kegyhelye, akikhez köti a tudomány a nomád állattartó gazdálkodás kialakulását és a kohászatot is. A területen megtalálható az Andronovo kultúrához köthető szikla rajzok, de megjelennek az Oguzok ősi eredetmondájának szereplői is. A sziklarajzok ősisége és változatossága magával ragadja a látogatót. Csapatunk sem volt ezzel másként, nemsokára magyar doromb és torok énekhangtól zengtek az ősi sziklák s kicsit elmélyülve időztünk e kultikus helyen. Feltöltődve búcsúztunk a gyönyörű helytől.

Hírdetés

Az utolsó programelem a záró vacsora, aminek egy szépen feldíszített rendezvényterem adott otthont. Az ételektől roskadozó meseszép asztalok várták a delegációkat és vidám beszélgetések mellett erősítettük népeink közötti barátságunkat. Majd minden csapat kiállva dalokkal, táncokkal köszönte meg a vendéglátóinknak ezt a felejthetetlen rendezvényt.

A Magyar Turán Alapítvány és a delegáció minden tagja ezúton is szeretné megköszönni vendéglátóinknak és a rendezvény házigazdáinak Gulnar Suleimenova, Ainur Akynova, Kairát Baltabay-nak ezeket a felejthetetlen napokat amivel újra erősítettük a Turáni összefogást és népeink barátságát, őseinkre emlékezve!

Hajrá Turán!

Beyaz

 

 

 

 

 


Forrás:kurultaj.hu
Tovább a cikkre »