Kattintás a Régi Győrre: itt állt ez a titokzatos kastély

Kattintás a Régi Győrre: itt állt ez a titokzatos kastély

Tragikus esemény napja november 17., megemlékezik róla a Régi Győr is. Az 1944-es bombázás során 73 ember halt meg, s közülük sokan a Torkos kastélyban kaptak menedéket.

Hírdetés

Azt hitték, ott biztonságban vannak, mert a szövetségesek csak átrepülnek Németország felé. Így lehetett tudni, s a révfalui családok a romok között vesztek el. Az Arrabona Városvédő Egyesület minden évben megemlékezik a napról, neki köszönhető, hogy 2010-ben emlékkeresztet emeltek a mai jogi karnál, a lebontott romok helyén. 
De pusztulása előtt 10 évvel a nemesi kúria sárga falával még titokzatos árnyékot vetett a fás kertre, romantikus regény színtere volt a romantika korából, izgatta az emberek képzeletét. A regénybe kell egy úr és egy úrnő.  Az előbbi 1934-ben Torkos Ferenc, a fiatal mérnök volt, egy szerény ember, aki mellényben dolgozott a munkásokkal a renováláson. Ő állította helyre 1934-ben a Torkos család évszázados kúriáját, aminek melléképületei idősebbek voltak a háznál, s téglái között akadt 1710-es is. Az úrnőnek ekkor még csak a képe lógott a falon, müncheni hölgy volt, szőke és kékszemű. Ura azt mondta: ha végzett a restaurálással, 1935 tavaszára haza hozza párját. (Dunántúli Hírlap, 1934. nov. 25.) 
A komor kis kastélyból egy dolog hiányzott. A kísértet. Ezért a derék révfaluiak odaképzelték, elterjedt, hogy szellem jár a házban, s még az ablakban lobogó gyertyától is halálra rémültek, amit Torkos Ferenc villanyvilágításra cserélt. Pedig, ha lett volna kísértet, 13 év alatt biztosan beleütközik a tanácsköztársaság idején beköltözött szükséglakókba, akiket végül pereskedés útján tudott kitessékelni a Torkos-leszármazott. A lakók a Mária Terézia kori barokk cserépkályhát összetörték, a könyvtár egy jó részét elégették.  
De a titkos kincsről szóló legenda eljutott hozzájuk is. Onnan eredhetett, hogy Torkos Ferenc egyik dédnagynénjének volt egy értékes gyöngysora, és azt mesélték róla, hogy az ékszert ellopta a ház szelídített majma. Kergették egy darabig, de az állat felpattant a kút kávájára és ott beleejtette a vízbe. Torkos Ferenc szerint mese volt az egész, de a közvélemény komolyan vette, s az egyik szükséglakó nekiveselkedett az ásásnak. 
Kimerte szegény az egész kutat. Kemény munka lehetett, semmit sem talált. 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »