Karácsonyi képeslap-kiállítás nyílt a 30 éves budapesti Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskolában

Karácsonyi képeslap-kiállítás nyílt a 30 éves budapesti Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskolában

A budapesti Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola alapításának 30. évfordulóját ünnepli. Ebből az alkalomból „Eljöttünk, hogy imádjuk őt…” címmel karácsonyi képeslap-kiállítást rendeztek diákjaik alkotásaiból, melynek megnyitója december 20-án a jubileumi ünnepségsorozat nyitórendezvénye volt.

„És íme, én veletek vagyok mindennap a világ végéig.” (Mt 28, 20) – Immár harminc éve várja ez a jelmondat mindazokat, akik az ősfás parkon átkelve belépnek a XVIII. kerületi Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola csodálatos, kastélyszerű épületének kapuján. E különleges hely történelmi múltra tekint vissza.

A századforduló táján kezdett kialakulni a környék kertvárosi negyede, ahol a Gyöngyvirág utca 41. szám alatti villa áll, amely Szent József és Szent Lőrinc Otthonként a karitatív segítség legnemesebb színhelye volt: falai között működött a Jézus Isteni Szívéről Nevezett Karmelita Nővérek fiúnevelő-intézete és árvaháza.

A második világháborút követően, az államosítások és a szerzetesrendek feloszlatása (1950) után az iskola állami tulajdonba került, később Ságvári utcai Általános Iskolaként működött. A rendszerváltás (1989) után lehetővé vált az épület újbóli egyházi tulajdonba vétele. A Szent Józsefről nevezett Boldog Mária-Terézia Anya által alapított karmelita nővérek rendje ekkor visszakapott ingatlanját örökös használatra a pestszentlőrinci főplébánia tulajdonába helyezte. Így kezdhette meg 1993 őszén első tanévét a Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola, amelyet Varjú Imre plébános atya alapított.

Az intézmény az azóta eltelt harminc évről nagyszabású jubileumi ünnepségsorozattal emlékezik meg a 2022/23-as tanévben, ennek nyitórendezvénye volt az „Eljöttünk, hogy imádjuk őt…” című karácsonyi képeslap-kiállítás megnyitója. A képeslapok témája a napkeleti bölcsek látogatása.

A képeslapokat az iskola alkotókörös diákjai készítették V. Péter Mária művésztanár vezetésével, aki egyúttal a karácsonyi projekt megálmodója és a kiállítás főszervezője is. Ötödik éve tanít az iskolában, nagy hangsúlyt fektetve a nevelő- és az oktatómunkára egyaránt. Határtalan türelme példaértékű, a tanítást hivatásának és egyben örömforrásnak tekinti. Neki köszönhető, hogy az iskolában magas színvonalú képzőművészeti tevékenység folyik.

Hírdetés

A kiállítást Prokopp Mária, Széchenyi-díjas művészettörténész, egyetemi tanár zsűrizte és nyitotta meg, fővédnöke Oláh Gábor Péter, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatóságának tanügyi igazgatója. Az eseményen jelen volt Pázmány Karolina Ágnes is, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola módszertantanára.

Karácsonyváró bibliai idézet hangzott el Máté evangéliumának második fejezetéből, majd József Attila Betlehemi királyok című versét hallgathatta meg, illetve az alsó és felső tagozatos diákok előadásában felcsíki néptáncokat, adventi népszokásokat, regölést és lucázást láthatott a közönség. A kiállító diákok közül hárman részletesebben is bemutatták alkotásukat.

A rendezvényen bemutatták az intézmény különleges kiadású, harmincéves jubileumi naptárát is, amelynek akvarellképeit szintén az alkotókörös diákok készítették V. Péter Mária művésztanár vezetésével. Ezeken az elmúlt öt év kitüntetett pillanatai, fontos eseményei láthatók egy-egy őrangyal vigyázó jelenlétében.

A kiállítás 2023. január folyamán az iskola aulájában tekinthető meg.

Forrás és fotó: Kuti Margit igazgató/Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »