Karácsony közeledtével érdekes kiállítás nyílik Füleken

Karácsony közeledtével érdekes kiállítás nyílik Füleken

A füleki Városi Honismereti Múzeum termeiben december első napjaiban nyílik az az érdekes kiállítás, amely a hagyományos ostyasütőket mutatja be. Ezek a háztartási kellékek valamikor természetes részei voltak a konyháknak. ezekkel készítették a karácsonyi asztal elmaradhatatlan ostyáit. Minderről a TASR hírügynökséget a Honismereti Múzeum üzemeltetője, a Füleki Vármúzeum tájékoztatta.

A látogatók megtekinthetik majd azokat az ostyasütőket, amelyeket a palócság a molnárkalács és a karácsonyi ostya készítéséhez használt. Ezek az étkek jellemzőek voltak a történelmi Nógrád és a Gömör-Kishont megyékben, és ugyanakkor ezekkel sütötték az egyházi szertartások alkalmával osztott áldozó ostyákat is.

Ahogy a múzeum tájékoztatója ismerteti, az ostyasütést már a régi szakácskönyvekben is leírták. Ezek használatosak voltak egész Európa és főleg a magyarok lakta térségekben, a katolikus szertartásoknak pedig elengedhetetlen részei voltak.

Hírdetés

A középkorban szokás volt, hogy a papok, kántorok, de még a tanítók is karácsony közeledtével ostyát vittek a családoknak, ezek fejében pedig ajándékokat kaptak, a tanítók pedig még pénzadományban is részesültek. A családok aztán ezeket az ostyákat fogyasztották el szenteste.

A kiállítás az Édes karácsony címet kapta és azokat a díszes ostyasütőket mutatja be, amelyekkel Nógrád és Gömör-Kishont megyében készültek az ünnepi ostyák. A tárgyak nagy többsége Ladóczki Vilmos magángyűjteményéből származik, illetve kaptak sütőket a Gömör-Kishonti Múzeumból Rimaszombatból, Losoncról a Nógrádi Múzeum és Galériából valamint a füleki ferencesrendi kolostorból.

A minden tekintetben egyedülálló, a karácsonyhoz kötődő kiállítás a következő év januárja végéig tekinthető meg.

(BM/Felvidék.ma/Teraz.sk) 


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »