Karácsony Gergelyig nyúlhatnak a zuglói parkolási panama szálai

Karácsony Gergelyig nyúlhatnak a zuglói parkolási panama szálai

Karácsony Gergely volt abban az időben Zugló polgármestere, amikor a kerület parkolási panamájában a Magyar Nemzet információi szerint negyedmilliárd forint korrupciós pénzt vett át Horváth Csaba, a városrész jelenlegi polgármestere és Tóth Csaba, a kerület MSZP-s országgyűlési képviselője. Az ügyészség kezdeményezte Tóth Csaba mentelmi jogának felfüggesztését.

Mint ismeretes, Fuzik Zsolt, a zuglói parkolási cég egyik befolyásos munkatársa a nyomozók előtt részletesen beszámolt arról, hogy ki, mikor, milyen összegű korrupciós pénzt kapott a SIS Parking Kft. profitjából. A férfi vállalta a hazugságvizsgálatot is. A poligráf szerint Fuzik igazat mondott, amikor arról beszélt, hogy a zuglói szocialista politikusoknak korrupciós pénzt adott.

 

Karácsony Gergely főpolgármester (középen b) és Horváth Csaba (MSZP), Zugló polgármestere (középen j) nyilatkozik a sajtónak. (MTI/Mónus Márton)

A bűncselekmény-gyanús ügy részleteiről a Magyar Nemzet megírta: Horváth Csaba, Zugló jelenlegi szocialista polgármesterén kívül Tóth Csaba szocialista honatya is busásan részesült a szóban forgó összegekből. A napilap szerint a két politikus a zuglói parkolási cég profitjának felét tehette zsebre, ezen kívül Horváth Csaba még külön is kért vesztegetési pénzt. A kifizetéseket fiktív számlák kibocsátásával fedezte a SIS Parking Kft. Polt Péter legfőbb ügyész befolyással üzérkedés bűntettének és más bűncselekmények gyanúja miatt pénteken kezdeményezte Tóth mentelmi jogának felfüggesztését.

Mint azt korábban már megírtuk: A Magyar Nemzet információi szerint Fuzik Zsolt gyanúsítotti vallomása szerint 2009 óta ismerte Horváth Csabát, amikor előbbi a BKV informatikai igazgatója, utóbbi pedig főpolgármester-helyettes volt. A zuglói parkolási szerződésről 2016-ban kezdtek tárgyalni, Horváth ekkor mutatta be Tóth Csabának Fuzikot, a trió a budai Rózsakert Bevásárolóközpontban találkozott először. A két szocialista politikus Fuziknak azt ajánlotta, hogy az általa képviselt SIS Parking Kft. akkor nyerheti meg a zuglói parkolás-üzemeltetési munkákat, ha a cég a profit felét visszaosztja. – Elhangzott ezen a megbeszélésen, hogy a kiírás a mi instrukciónk alapján, az általunk átadott műszaki anyagokkal és gazdasági feltételekkel történik meg – olvasható a Magyar Nemzet tényfeltáró cikkében.

Hírdetés

A SIS Parking Kft. végül két szerződést nyert el Zuglóban. Az egyik szerint a cég 2017 és 2019 júliusa között karbantartotta, tisztította és kiürítette az automatákat, valamint szállította az összegyűlt pénzt. A másik megállapodás egy parkolási szoftvert üzemeltetésére vonatkozott. Fuzik Zsolt beszélt arról is, hogy Horváth Csabával később volt még egy négyszemközti találkozója, ahol a politikus kijelentette, hogy ő külön szeretne még további havi hárommillió forintot kapni. Ezt az összeget csupán néhány hónapig vehette át a jelenlegi polgármester, ugyanis Zuglóban bevezették a hétvégi ingyenes parkolást, így a társaság bevétele jelentősen csökkent.

A vallomásból kiderült az is, hogy a SIS Parking munkatársa jegyzeteket készített a vesztegetési pénzek átadásáról, a helyéről és a pontos összegekről. Horváth Csaba külön-millióit a Kálvin téri California Coffee Company kávézónál adta át Fuzik Zsolt. Tóth Csaba havi 10-15 millió forintot kapott, amelyet a Budakeszi úti Öko Lakópark egyik ingatlanában vett át. A pénzek átadásakor más tanú nem volt jelen, ám a parkolási cég ügyvezetője Sz. Zoltán Fuzikkal közösen számolta át az összegeket, és tudta, hogy kinek adják át. Fuzik Zsolt szerint Horváth Csaba elintézte, hogy a SIS Parking által kibocsátott számlák mindig rendesen, időre ki legyenek fizetve, illetve segített más nehézségek „elsimításában” is. Mindemellett, amikor szóba került, hogy kiterjesztenék a parkolási övezetet, akkor Horváth Csaba azt ígérte, segít majd elintézni ezt a Fővárosi Önkormányzatnál.

Az ügyészek azon kérdésére, hogy Tóth Csaba miben nyújtott segítséget, Fuzik úgy válaszolt: „látszott, Tóthnak komoly befolyása van az önkormányzatnál.” – Számomra teljesen egyértelmű volt, hogy amit ő mond, az úgy is történik – emelte ki. Lényeges körülmény, hogy ebben az időszakban még Karácsony Gergely volt Zugló polgármestere.

Fuzik beszámolt egy olyan epizódról is, amely jól mutatja a két szocialista politikus gondolkodásmódját. – Ősszel a parkolóhelyekre rengeteg falevél hullott, ennek eltakarítása a szerződés szerint a SIS Parking feladata lett volna, ám nem kellett megcsinálni, mivel ennek magas költsége csökkentette volna a nyereséget és így a vesztegetési pénz mennyiségét is – mondta.

A két prominens MSZP-s politikus között meg is romlott a viszony egy időben, ugyanis Fuzik Zsolt jelezte Tóth Csabának, hogy Horváth külön is kapott összegeket. – Ebből volt egy kis feszültség, Tóth Csaba felháborodott, mivel a neki átadott pénzből is kapott Horváth, aki pedig felelősségre vont engem, hogy miért beszélek Tóth Csabának a neki juttatott összegről – ecsetelte a történteket Fuzik. Hozzátette: azt nem tudja, hogy a két politikus milyen arányban osztozott.

Mint azt a hirado.hu is megírta, a botrány akkor robbant ki, amikor a Központi Nyomozó Főügyészség 12 ügyésze és a Nemzeti Nyomozó Iroda harminc nyomozója egy időben, kilenc helyen tartott házkutatást. A nyomozók Horváth Csaba lakását és a zuglói önkormányzatot is átvizsgálták. Dokumentumokat és adathordozókat is lefoglaltak.

A Központi Nyomozó Főügyészség befolyással üzérkedés és más bűncselekmények kapcsán gyanúsítottként hallgatta ki a kerületvezetőt és egy politikustársát. Horváth nem tett vallomást és a gyanúsítás ellen panasszal élt, a továbbiakban szabadlábon védekezhet. A politikus az esettel kapcsolatos közleményében a „rezsim” üldözöttjeként hivatkozik saját magára.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »