Kánoni látogatás zajlott Kántorjánosi görögkatolikus közösségeiben

Kánoni látogatás zajlott Kántorjánosi görögkatolikus közösségeiben

Március 23. és 26. között kánoni vizitáció keretein belül látogatott el Szocska A. Ábel megyéspüspök Kántorjánosi két görögkatolikus közösségébe.

A csütörtöki napon a Jármi-Papos-Őr Általános Iskola Őri Bibó István Tagintézményébe látogatott el a megyéspüspök, ahol Kerezsi János parókus hittanórát tart. Itt beszélgetett Kövendy Zsolt intézményvezetővel és Pócsi Sándorné tagintézményvezetővel. Az iskola megtekintése után megnézte a római katolikus kápolnát, ahol János atya minden második héten liturgiát végez. Majd a Kántorjánosi görögkatolikus templomban imaórát végeztek a helyi hívekkel. Ezután meglátogatták a település polgármesterét, Péter Zoltánt, akivel átbeszélték a görögkatolikus egyházzal való együttműködés lehetőségeit, formáit, megvalósulásait. Ezt követően a helyi óvodához mentek, ahol bepillantást nyerhetett a gyerekek mindennapi életébe. Majd az intézményvezető, Rácz Istvánné mutatta be az óvodát a püspöknek. Délután a református általános iskolában az intézményvezetővel, Kásáné Urbán Andreával és a két helyi lelkésszel, Sinkó-Páricsi Babettel és Csonka Józseffel beszélgetett Szocska A. Ábel, akik egy nemes feladatra kérték fel: az iskolában tanuló gyerekekkel fát ültetett az iskola udvarán.

A következő napon a Nyíregyházi Egyházmegye négy munkatársa érkezett, hogy az egyházközség papírmunkáját ellenőrizzék, délután a főpásztor meglátogatta az egyházközség híveit, majd öt órától részt vett az előszenteltek liturgiáján.

Szombaton a cigány templomnál gyűltek össze a hívek, a szertartás végén beiktatták a cigány egyházközség új képviselőtestületének tagjait. A Tudás Házában (a közös ebéd után) püspök atya és helynök atya ünnepélyes testületi ülést tartott az újonnan megválasztott testületi tagokkal, majd János atyáékat látogatta meg hazamenetele előtt.

Hírdetés

Vasárnap utrenye után a püspöki Szent Liturgián Ábel atya beiktatta az új képviselőtestületi tagokat. A liturgia után az óvodában látták vendégül a megjelenteket.

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye / Kerezsiné Polyák Krisztina

 

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »