Kampányidőszak az üzletekben is? – Így harcolnak kegyeinkért az üzletláncok

Kampányidőszak az üzletekben is? – Így harcolnak kegyeinkért az üzletláncok

Az év első hónapjai a kereskedelemben gyengébbek, és inkább az előző év értékeléséről szólnak, mert a forgalom karácsony után kissé alábbhagy. Úgy tűnik azonban, idén a szlovákiai piacon működő láncok nem akarnak tétlenkedni. Első ránézésre pedig ezzel mi, egyszerű vásárlók járunk jobban.  

Már karácsony előtt érezni lehetett, hogy a kereskedelmi láncok harcba szálltak a vásárlók visszacsábításáért, és ez a kedvezmények hatására a vásárlási kedv növekedésében is megmutatkozott. Az új év első két hónapja pedig azt is megmutatta, bizonyos termékek esetében már a túlzó árak korszakának is kezd leáldozni.

Vaj és olaj

Az elmúlt héten az egyik legnagyobb kereskedelmi lánc, a Lidl jelezte, szlovákiai üzleteiben a vaj negyedkilós kiszerelését hosszabb távon 1,99 euróra csökkenti, de hasonló árplafont szab majd a növényi olajra, a virslire, tejfölre, bizonyos fajta sajtokra és sonkára is.

Természetesen a versenytársak sem akarnak lemaradni, már a Coop és más szereplők is jelezték, náluk is olcsóbbá válnak egyes alapélelmiszerek.

Történik mindez egy évvel azután, hogy a magyar kormány hasonló célú intézkedéseit nagyban bírálták a szlovák médiában is, majd Samuel Vlčan mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter nyilatkozatot írt alá a szlovákiai kereskedők képviselőivel az alapvető élelmiszerek árstabilitásáról. Ennek értelmében az alapélelmiszerek korábban alkalmazott árrését nem növelhették volna az élelmiszerláncok.

Szlovák árstop helyett

Rövid idő alatt kiderült, a megállapodás semmit sem ért, a 13 alapvető élelmiszer ára az egekbe szökött. Akkor a kiválasztott termékek között a sertéssonka, a bontott csirke, a sertésvirsli, a fehér kifli, a gyümölcsjoghurt, a kenyér, a vaj, a csirkemell, a sajt, az M méretű tyúktojás, a sertéskaraj, a tartós félzsíros tej és a búzaliszt szerepelt a listán. Talán az sem volt véletlen, hogy e termékek esetében az infláció kétszerese volt az átlagos pénzromlásnak. Fontos kérdés, hogy most mely élelmiszerek esetében vezetik be a kedvezményes árakat az üzletláncok.

Üzleti érdek

A politikai pártokhoz hasonlóan a kereskedelmi láncoknál sem a humanizmus a működés alapelve. Nem kell tehát attól tartanunk, hogy emberbaráti szempontok állnak a szemléletváltás mögött, hogy emiatt igyekeznek alacsonyabb árakat kínálni. Sokkal inkább arról van szó, hogy több terméknél már elérték az árak a piaci csúcsot, így kevesebbet vásárolnak belőlük, ami nem jó a kereskedőknek. Az alacsonyabb fogyasztói ár viszont vállalható az üzletláncok számára, ha ezen az úton visszacsábítják a vevőket. 

Hírdetés

Az ugyanis nyilvánvaló, a drágulás nyomokat hagyott a kereskedelmi forgalomban, és a megfontoltabb vásárlás nem feltétlenül kedvező a nagy szereplők számára.

Többet, egy helyen

Ebben a helyzetben pedig úgy gondolkodnak az üzletláncok, hogy lehetőség szerint meg kell próbálniuk ismét a nagyobb mennyiségű vásárlások felé terelni a fogyasztókat, s nyilvánvaló, hogy ebben az alapélelmiszerek kulcsszerepet játszanak. Azt ugyanis nem kell magyaráznunk, hogy a kifinomult eladásösztönző módszerek tára egyre bővül, így kevesen tudják megállni, hogy kizárólag azt vásárolják, amit előre felírtak a cetlire, vagy éppen feltétlenül szükségük van rá. Közben tudjuk, a gazdasági észszerűség a jelenlegihez hasonló szűkös időkben különösen fontos, de azért emberből vagyunk, a marketingosztály és a szakemberek pedig világszerte elemzik a vásárlói szokásokat, s éppen ezért is rendeződnek át időről időre a nagy láncok polcai. 

A cél minden esetben a vásárlói kosárban lévő termékek mennyiségének a növelése.

A jelenlegi piaci helyzetre ugyanakkor nem minden szereplő reagál egyformán. A Lidl árplafonnal dolgozik, a Coop a saját márkás termékeit erősíti, a Kaufland a törzsvásárlói programját, a Tesco a nyugdíjasoknak kínál kedvezményeket, vagy hosszabb távon gondolkodik, s az egyébként is jól kitalált hűségprogramját tovább erősíti.

Sokszínű harc

A módszerek különbözőségéből kiindulva egyértelmű, nem állíthatjuk, hogy az egyik vagy másik módszer az ideális, már csak azért sem, mert akkor minden szereplő ahhoz nyúlna. Tény azonban, hogy a visszatérő vásárló nagy kincs, különösen most, a magas infláció időszakában, amikor az árérzékenység egyre többeket érint.

A nagy kampányok persze – akárcsak a politikában – nem tartanak sokáig, aztán pedig jön a gyors kijózanodás, amire most is megvan az esély.

A helyzet ugyanis az, hogy egyelőre nem sikerült legyőzni a pénzromlást, s a drágulás időszaka még nem ért véget, hiába is beszélnek róla az elemzők. Az élet számos területén további áremelkedés várható, igaz, a mértéke a tavalyi alatt marad. Arra is nagy az esély, hogy az alapélelmiszerek jelentős része amúgy sem drágulna olyan mértékben, mint az elmúlt évben, mert a vásárlók azt már nem tudnák megfizetni. 

Az infláció feletti diadal nagyban függ a szomszédunkban zajló háború alakulásától is, de az optimista elképzelések szerint a jövő évben már fellélegezhetnénk. A gyorsan változó szlovákiai és európai politikai helyzetben viszont mindez egyáltalán nem nevezhető biztosnak, de legalább addig használjuk ki a kedvezőbb árakat az üzletláncokban, amíg van rá módunk.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »