Kamerák vethetnek véget a budapesti gyorsulási versenyeknek

Kamerák vethetnek véget a budapesti gyorsulási versenyeknek

Újra és újra feltűnnek a száguldozó autók a Szentendrei úton, de más kerületekben is komoly problémát okoz a közúti gyorsulás. A helyzetet Véda-kamerarendszerrel orvosolná az óbudai polgármester, az önkormányzat Tarlós Istvánhoz fordult ennek megvalósítása érdekében. Pausz Ferenc közlekedésbiztonsági szakértő szerint a helyzet megoldásához más megközelítésre lenne szükség.

Hat-nyolc autó dübörgött végig szombat éjjel a Szentendrei úton. Nem tudni, hogy versenyeztek egymással vagy „csak kimentek gyorsulgatni”, de a szakaszon éjfél körül is többen közlekedtek, két jármű pedig a jobbra kanyarodó sávból vágott az éppen induló autók elé a forgalomirányító lámpánál. Egy ekkora csapat ilyen sebességgel szörnyű balesetet is okozhatott volna.

Nem ez volt az első – és vélhetően nem is az utolsó – eset, hogy száguldozó járművek jelentek meg az útszakaszon: már régóta nem titok, hogy előszeretettel járnak éjszakánként a Szentendrei útra a sebességőrültek. Az utóbbi időben azonban a figyelem középpontjába került a kérdés. Márciusban két ember vesztette életét, miután egy részeg sofőr nekiütközött autójuknak egy jelzőlámpánál. Az egyik áldozat Janza Richárd világbajnok kajakos volt. Júniusban két BMW ütközött össze, az egyik autó egy római kori vízvezetéket is megrongált. Sajtóhírek mindkét esetben arról szóltak, hogy illegális gyorsulási verseny állhatott a háttérben.

Betelt a pohár a polgármesternél

Bús Balázs III. kerületi polgármester is megelégelte a helyzetet, és az InfoRádiónak nyilatkozva bejelentette: Véda-kamerarendszer lesz Óbudán. Az önkormányzat már korábban jelezte, hogy szükség esetén állja a költségek harmadát. A III. kerületi helyhatóság korábban lapunknak megerősítette, hogy a rendőrök a Záhony utcai helyszínt megfelelőnek tartják a kamerák telepítésére.

Az ügyben most újra megkerestük az illetékeseket, akik arról tájékoztattak: a BRFK jelezte, hogy a Véda-rendszer Szentendrei úti telepítésének költségét 50 százalékban tudják fedezni. Jelenleg a másik 50 százalék finanszírozásának a módját keresi Óbuda. A forrás előteremtése érdekében megkeresték Tarlós István főpolgármestert is, tekintettel arra, hogy az említett nagy forgalmú útszakasz kezelése a Fővárosi Önkormányzat feladata és hatásköre. Egyelőre várják a választ.

Az önkormányzat emellett közölte: az illegális gyorsulási versenyek az esetek döntő részében nem előre megszervezett események, hanem spontán alakulnak ki, amikor két, nagy teljesítményű gépjármű egy erre alkalmas útszakaszon találkozik. – A kerületben több olyan főközlekedési útvonal van, ahol nagy a gépjárműforgalom. Ezeken az útviszonyoknak, a közlekedési lámpák beállításainak, a forgalomtechnikai berendezéseknek, szabályozásoknak a forgalom gyors levezetését kell támogatnia. A vázolt forgalomtechnikai kialakítások miatt fordulhat elő gyorsulási verseny – magyarázták. Mint írták, a hasonló forgalmi és útviszonyokkal rendelkező kerületekhez képest nem gyakoribbak a kerületben az ilyen esetek, ez csak egy-egy sajnálatos esemény médiavisszhangja miatt tűnhet így.

http://mno.hu/

Kiemelték, hogy a gyors forgalmat lebonyolító útszakaszok sebességi szabályozása, ellenőrzése a Véda rendszerrel úgy is megoldható, hogy nem kell rugalmatlan forgalomtechnikai eszközt, szabályozást alkalmazni, a rendszer a sebességhatárok betartására ösztönözve úgy „töri meg” a forgalom dinamikáját, hogy nem képez indokolatlan akadályt. Ezen funkcióján túl a passzív biztonsági eszközök használatában és az egyéb közlekedési szabályok betartásában is jelentős segítséget nyújt. Ráadásul preventív hatású, mivel a Védához közeledve a sofőr a közlekedésre koncentrál és fokozottan ügyel a szabályok betartására.

Hírdetés

Megítélésük szerint ugyanakkor a Véda önmagában nem kínál hosszú távú megnyugtató megoldást a jogsértések, gyorsulási versenyek megakadályozására, ezért komplex rendszerben kell gondolkodni. Úgy vélik, az ellenőrzéseket továbbra is ki kell egészíteni összehangolt élő erős demonstratív ellenőrzésekkel, a közlekedési morál javítása érdekében pedig a polgárok részére a közlekedési, baleset-megelőzési koncepciók szerinti oktatásokat, előadásokat kell tartani.

Ennek érdekében már lépéseket tettek a társszervezetek közötti ellenőrzések összehangolására, baleset-megelőzési kiadványokat, szórólapokat készítettek, valamint Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelete egyenruhásai is folyamatosan jelen vannak az utcákon.

Máshol is gyorsulnak

Valóban nem csak a Szentendrei úton áll fenn a probléma. Megkeresésünkre korábban például Gellért Lajos, a XIII. kerületi önkormányzat sajtóreferense közölte: az életveszélyes gyorsulási versenyek másik nagy budapesti helyszínén, az angyalföldi Váci úton is szükség lenne a közúti intelligens kamerahálózat telepítésére. Mint mondta, már hosszú évek óta jelzik a veszélyt a rendőrségnek, és folyamatosak is a hatósági ellenőrzések, de a száguldozó autósok újra és újra felbukkannak az útvonalon. Ezért Tóth József, a pesti városrész polgármestere kéréssel és javaslattal fordult a XIII. kerületi rendőrkapitányhoz, hogy lehetőség szerint a Váci útra telepíthessenek intelligens kamerákat.

Az ügyben megkerestük az Országos Rendőr-főkapitányságot (ORFK) is, hogy megtudjuk, mely szakaszokon okozza mindez a legnagyobb problémát és milyen intézkedéseket hoztak ezek megakadályozása érdekében. Amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

Amikor felszökik az adrenalin

Pausz Ferenc közlekedésbiztonsági szakértő, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának korábbi vezetője elmondta: az elmúlt húsz évben azt tapasztalta, hogy voltak bizonyos helyek, például a már említett Szentendrei út és a Budaörsi út, ahol mind a motorosok, mind pedig az autósok előszeretettel versenyeztek éjszakánként. Általában amint meglátták a rendőröket, „összepakoltak és arrébb mentek”, az pedig nem jelent megoldást, ha csak egyik helyről a másikra zavarják őket. Viszont felmerült egyfajta pozitív megközelítés is: próbáltak olyan területeket javasolni vagy felajánlani, ahol lehet gyorsulási versenyeket tartani. Pausz Ferenc szerint inkább ez lenne célravezető, hiszen így erre alkalmas, zárt pályák alakulhatnak ki.

A szakember azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy nagyon nehéz teljesen kizárni az ilyen versenyeket a közutakról. „Ráadásul sokszor ad hoc jelleggel történik mindez, tehát két autós egyszer csak egymásra talál, felszökik az adrenalin, és megpróbálnak versenyezni” – fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, hogy megoldást jelenthet-e minderre, ha Véda-kamerarendszert telepítenek az érintett szakaszokra, közölte: ha ezeket elég sűrűn helyezik el, ott visszaszoríthatja a gyorsulási versenyeket, hiszen senki sem akar komoly összegeket fizetni a sebességtúllépés miatt. Ám ha a száguldozó autósok leveszik, átragasztják vagy bármilyen módon felismerhetetlenné teszik a rendszámot, a rendszer nem fog értékelhető képet csinálni – magyarázta Pausz Ferenc. Emellett leszögezte: ha valahonnan kiszorítják a gyorsulókat, biztosan fognak találni másik helyet.

„Aki akar, az gyorsan fog menni”„Tudomásom szerint soha senki nem szervezett valós gyorsulási versenyeket a Szentendrei útra” – ezt már egy, éjszakai futamokon rendszeresen részt vevő férfi mondta a Totalcarnak. Hozzátette, az azonban megesik, hogy autók „gyorsulnak egymás ellen” az útszakaszon. A kamerarendszer telepítéséről úgy vélekedett, hogy „aki akar, az gyorsan fog menni”, „maximum azon a 400 méteren nem, ahol lát a fix traffit”.Egy barátja pedig a hírre úgy reagált: „ott satuzni kell, utána nyélgáz tovább”. Azzal kapcsolatban, hogy miért nem mennek ki a versenypályára, azt írta, „túlságosan művi és steril az egész, nincs meg a feeling, nincs az, hogy itt bárkivel összeakadhatsz, bármilyen autóval.” Úgy véli, „biztonságosabb” olyan útszakaszon versenyezni, ahol nincs forgalom, egyik végén a rajt, a másik végén két ember telefonnal, és szólnak, ha esetleg civil érkezne, így elkerülhető a baleset. „Ez sokszor megvalósult már, de idővel mindegyik helyet szétverték a rendőrök” – jegyezte meg.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »