Kádár Jánosnak is vetkőzött a magyar topmodell

Kádár Jánosnak is vetkőzött a magyar topmodell

Sütő Enikő neglizsére vetkőzik a Habselyem Kötöttárugyár termékbemutatóján, Kádár János, a díszvendég pedig úgy bámulja az 1970–80-as évek sztármanökenjét, hogy majdnem kiesik a cigaretta a szájából.

Manek Attila emblematikus felvételén egyetlen képbe sűrítve látható az a kétértelműség, amely a „szocialista erkölcsiség” évtizedeit jellemezte.

A kispolgári erkölcs meghaladását hirdető, de valójában szemforgató szocialista rendszer és a szexualitás ambivalens viszonya az elmúlt években többeket megihletett: a Terror Háza Szabadság a paplan alatt – Szex mint forradalom című kiállítása vagy Fábián Titusz Tollasbál című cikksorozata egyaránt új irányból közelített a témához.

Hírdetés

A Nyitott Könyvműhelyben, illetve a helyén létrejött Libri Kiadóban komoly hagyománya van a Rákosi- és Kádár-érát feldolgozó történeti munkák gondozásának: az elmúlt öt évben kiadott, hasonló tematikájú köteteikből mára kisebb sorozat kerekedett. „Nem akartam könyvet írni” – vallotta meg a 2009-es K-vonalban, a „sorozat” első darabjában a szerző, Majtényi György, majd elmesélte, hogyan ásta bele magát egyre jobban az anyagba, és miért kerekített végül mégis monográfiát a szocialista rendszer uralmi elitjéről és luxusáról.

Tóth Eszter Zsófia és Murai András most megjelent munkája, a Szex és szocializmus esetében viszont nem látni ezt a fajta ívet: a szerzők az utóbbi három-négy év folyóirat-publikációit gyűjtötték össze, de az egymás után sorakozó tanulmányok nem járják körbe kimerítően a témát. Az 1985-ös szépségversenyről, a magyar filmekben megjelenő meztelenségről, szexualitásról vagy a Balatonnál nyaraló NDK-s lányokról szóló fejezetek több helyütt elnagyoltak, inkább csak felvillantják a kérdéskör egy-egy részletét.

Az „illusztrációk” gyakran semmilyen viszonyban nincsenek a szöveggel, szerkesztésük nemegyszer teljesen esetlegesnek tűnik – ugyanakkor a kötet gazdag képanyagot vonultat fel: a vékony kiadványban hetvenkét fotót találunk. Ugyancsak a könyv erényei közé tartozik, hogy a szerzők bőven idéznek Tóth Eszter Zsófia interjúiból, melyeket az egykori események szereplőivel, szemtanúival 2012–13-ban készített.

A szerzők számos fontos adalékkal gazdagítják tudásunkat, de a szex és a szocializmus viszonyának kutatása még rengeteg új felfedezést ígér – kíváncsian várom a monografikus feldolgozást.


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »