Kaczyński: az új német kormánykoalíció az európai föderáció jelszavával lényegében központosított európai államot akar létrehozni

Kaczyński: az új német kormánykoalíció az európai föderáció jelszavával lényegében központosított európai államot akar létrehozni

Az új német kormánykoalíció az európai föderáció jelszavával lényegében központosított európai államot akar létrehozni – jelentette ki Jaroslaw Kaczyński kormányfőhelyettes, a lengyel kormánypárt elnöke a Sieci konzervatív hetilapban hétfőn megjelent interjúban.

Kaczyński a terjedelmes interjúban – amelynek címe: “A függetlenségünk nem eladó” -, pozitív fejleményként értékelte, hogy a lengyelek jelenleg “realisztikusabban” érzékelik az európai valóságot, mint korábban.

Úgy látta: az Európai Unióban a „német dominancia hivatalos elismerését akarják”. Az új német kormány programjára utalva kijelentette: bizonyos értelemben hála illeti Berlint azért, hogy “egyértelművé tette a helyzetet, amikor az új európai föderáció építését hirdette meg, természetesen a saját irányítása alatt”.

Kaczyński egyúttal álcának nevezte a „föderáció” kifejezést, úgy ítélve meg, hogy Berlin igazából egy központosított (európai) államban gondolkodik. Bár a német diplomácia utólag megpróbálja elhomályosítani az eredeti megfogalmazást, Berlin tevékenysége arról tanúskodik, hogy e szavakat komolyan kell venni – húzta alá.

Hírdetés

A pártelnök megítélése szerint az európai országok kormányai nemigen ellenkeznek a német tervekkel. „Ha viszont mélyebben vizsgáljuk a dolgokat, akkor erőteljesebb ellenállást észlelhetünk, sok országban erősödőben vannak azok az erők, amelyek szembeszegülnek az ilyen tervekkel” – szögezte le Kaczyński, példaként sorolva Olaszországot, Spanyolországot és Franciaországot.

A varsói kormány előtt álló kihívások közül Kaczyński kiemelte a koronavírus-járványt, az inflációt, a Lengyelországot Fehéroroszország irányából hibrid támadásként érő migrációs nyomást is. Említette emellett „az orosz tevékenységet Ukrajnában és az egész térségünkben”.

Elmondta azt is: a Jog és Igazságosság pártja erős akarattal rendelkezik ahhoz, hogy győzzön a következő, 2023-ban esedékes parlamenti választásokon. Nem zárta ki egyúttal az előrehozott választások lehetőségét sem. „Ilyen helyzetben is megküzdenénk a győzelemért” – hangsúlyozta Jaroslaw Kaczyński.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »