Káčer: A finnek a NATO-csatlakozással nemcsak magukat védik, hanem Szlovákia védelmét is erősítik

Káčer: A finnek a NATO-csatlakozással nemcsak magukat védik, hanem Szlovákia védelmét is erősítik

Finnország felvétele az Észak-atlanti Szövetség teljes jogú tagjai közé, amely kedden, a NATO megalakulásának 74. évfordulóján történt, a Szövetség mint olyan megerősödését jelenti, és ez jó hír Szlovákia számára is. A finn zászló ünnepélyes felvonása után a többi szövetséges zászlója közé a NATO-központban Káčer kijelentette, hogy ez nemcsak Finnország, hanem az egész Szövetség számára történelmi nap.

„A NATO egyre erősebb és biztonságosabb védelmi szövetséggé válik, mert minél több tagja van, annál hatékonyabban riasztja el a potenciális agresszorokat” – jellemezte a helyzetet. Ezzel összefüggésben ismét hangsúlyozta, hogy nincs jobb és hatékonyabb módszer Szlovákia biztonságának megőrzésére, mint a NATO-tagság. Szerinte ez jelenti a szabadság, a stabilitás, de a gazdasági fejlődés és a jólét alapját is.

– magyarázta Káčer.

Hírdetés

Egyúttal emlékeztetett arra, hogy a szövetségi csatlakozási kérelmet a finnek a svédekkel közösen nyújtották be, akik az Ukrajna elleni orosz agresszióra reagálva a NATO-tagsággal járó biztonsági garanciákat is keresik. Hangsúlyozta, hogy a ratifikációs folyamat mielőbbi befejezése Svédország esetében is minden szövetséges érdeke.

Szerinte mindkét skandináv ország NATO-csatlakozási kérelme Vlagyimir Putyin orosz elnök politikájának kudarcát támasztja alá. Ugyanakkor, mint rámutatott, továbbra is az Orosz Föderáció jelenti a legjelentősebb közvetlen veszélyt a szövetségesek biztonságára, valamint a békére és a stabilitásra az egész euroatlanti térségben.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »