Kabulban emberek tucatjai rohantak a repülőtérre, mert azt hitték, gépek indulnak Törökországba

Emberek tucatjai – köztük nők és gyerekek – rohantak a kabuli repülőtér felé, mert elterjedt a híre, hogy repülőgépek indulnak Törökországba a hétfői földrengés áldozatainak mentésére.

A közösségi platformokon szerda óta látható videófelvételek több tucat kétségbeesett embert mutatnak, akik a sötétben a repülőtér felé futnak. A jelenetek 2021 augusztusát, az amerikai hadsereg kivonulásának időszakát idézik, amikor ezrek rohamozták meg a kabuli repülőteret, hogy elmeneküljenek a hatalmat átvevő tálibok elől.

A tél beálltával, a növekvő szegénységgel, a nők jogainak korlátozásával az élet azóta még kilátástalanabbá vált Afganisztánban.

"Hallottam, hogy Törökország embereket visz ki, ezért az gondoltam, megyek, és segítek a rászorulóknak" – mondta Adbul Gafar 26 éves kabuli férfi, aki szerdán szintén elindult a repülőtérre. Hozzátette, ez azt is lehetővé tenné, hogy kijusson az országból.

Hírdetés

Gafar három órát várt a hidegben a repülőtér közelében, mielőtt a tálib biztonságiak azt nem mondták neki, hogy nincsenek efféle repülőjáratok Törökország felé.

Hálid Zadran, a kabuli rendőrség vezetője azt mondta, csütörtök hajnalra helyreállt a rend. Arra kérte az embereket, ne háborgassák a közrendet "alaptalan hazugságokkal".

A tálib kormány közleményében részvétét fejezte ki Törökországnak és Szíriának a hétfő hajnali súlyos földrengés miatt, melyben eddig legalább 16 ezer ember halt meg. Az afgán kormány segélycsomagot küld a két országnak.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »