Juncker megvilágosodása: „Ukrajna totálisan korrupt, nem érett az uniós tagságra“

Juncker megvilágosodása: „Ukrajna totálisan korrupt, nem érett az uniós tagságra“

Ukrajnával kapcsolatban Nyugaton is a megvilágosodás jelei mutatkoznak. Példa erre, hogy a napokban már az Európai Bizottság korábbi elnöke, Jean-Claude Juncker is élesen bírálta Kijev európai uniós felvételi szándékát. Olyan korábban tőle elképzelhetetlen, ámde minden szempontból helytálló kijelentésre ragadtatta magát a német Augsburger Allgemeine című lapnak nyilatkozva, miszerint: „Mindenki, akinek bármi dolga volt Ukrajnával, tudja, hogy az ország a társadalom minden szintjén korrupt. Minden eddigi erőfeszítése ellenére még nem áll készen a tagságra; jelentős belső reformokra van szüksége.”

Hogy mindez nem pillanatnyi rövidzárlat volt nála, azt megerősíteni látszik, hogy a Politico által közzétett interjúban azt is hangsúlyozta, „hamis ígéreteket tenni” Kijevnek az uniós felvétellel kapcsolatban „nem tenne jót sem az EU-nak, sem pedig Ukrajnának”.

„Nem kellene hamis ígéreteket tenni az ukrajnai embereknek, akik nyakig ülnek a szenvedésben” – fogalmazott Juncker. Mint mondta, dühítőnek tartja azokat a megnyilvánulásokat, melyek azonnali tagságot ígérnek Ukrajnának. Szerinte a csatlakozni kívánó országok, így Ukrajna és Moldova uniós tagságához is „belső reformoknak” kell kapcsolódniuk, és „minősített többséggel” kell támogatni őket.

Hírdetés

Mindez homlokegyenest ellentmond Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság jelenlegi vezetője és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke véleményének, akik mások mellett vehemens támogatói Zelenszkijnek ebben a kérdésben is.

Zelenszkij pedig újabb és újabb követelésekkel ostromolja a Nyugatot és az Amerikai Egyesült Államokat, hol az érzelmekre hatva, hol pedig zsarolva, fenyegetőzve, miközben úgymond derekasan küzd az ukrajnai korrupció ellen, melyről korábban kijelentette, hogy az voltaképpen nem is létezik. Ahogy az is csak kitaláció, aljas rágalom lehet, hogy az őt általában külföldre elkísérő felesége, ha már ott jár, férje megterhelő pénzszerző sirámai szünetében mintegy kikapcsolódásként komoly költekezésekkel, luxusbevásárlásokkal oldja a benne felgyülemlett feszültséget. Ügyes asszonyka, bizonyára megspórolta a konyhapénzből, ne vessük a szemére, s ne tegye ezt a szenvedő ukrán nép se, hiszen a nemrégiben a Zelenszkij anyósa által vásárolt egyiptomi luxusvillához nem illik holmi olcsó bóvli, ahogy egy first lady-hez sem.

De Juncker valószínűleg mégis téved, Ukrajna bár tényleg totálisan korrupt, pontosan ezzel érett meg az uniós tagságra, hiszen korrupciós ügyeit tekintve méltóvá vált az ottani gyakorlathoz, Ursula von der Leyen, Eva Kaili,  Pier Antonio Panzeri, Francesco Giorgi és hasonszőrű társaik példáját követve.

(NZS/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »