Juncker: Európának "nyilvánvalóan" szüksége lesz bevándorlásra a következő évtizedekben

Juncker: Európának "nyilvánvalóan" szüksége lesz bevándorlásra a következő évtizedekben

Törvényes lehetőséget kell teremteni az Európai Unióba irányuló bevándorlásra – mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a Deutsche Welle (DW) német nemzetközi közszolgálati médiatársaságnak.

Az uniós végrehajtó testület vezetője a szerdán kezdődött EU-Afrika csúcstalálkozó alkalmából készült interjúban kiemelte, hogy „a migráció korunk egyik nagy kihívása”, és „nemcsak a jövőt kell előkészíteni, hanem már tegnap fel kellett volna készülni a jelenre”. Azonban az uniós tagállamok nem mindig fogadnak el javaslatokat a bizottságtól, amely már 2001-ben javaslatot tett az uniós külső határok védelmét szolgáló rendszer felépítéséről. A tagállamok ezt elutasították, „hogy később kiköveteljék", így aztán végül megvalósult „a külső határok közös ellenőrzése” – mondta Jean-Claude Juncker.

A luxemburgi gazember hangsúlyozta, hogy mindig is a legális migráció mellett foglalt állást. Mint mondta, az Európába vezető és az Európán belüli „legális migrációs útvonalak” nélkül „elveszettek vagyunk”. Akik „nem tudnak belépni az európai házba a kapun, továbbra is megpróbálnak majd bejutni a hátsó ajtón", ezért „legális útvonalakra van szükségünk” – tette hozzá. Európának „nyilvánvalóan” szüksége lesz bevándorlásra a következő évtizedekben, „ezért legális útvonalakat kell teremtenünk mindazok számára, akik akarnak és képesek jönni” – mondta Jean-Claude Juncker.

A bizottság vezetője a tartalomszolgáltatást több nyelven folytató DW német nyelvű hírportáljának beszámolója szerint aláhúzta, hogy az EU-nak a nemzetközi kapcsolatok valamennyi területére kiterjedő szolidaritást kell vállalnia Afrikával. Mint mondta, Afrika nem olyan kontinens, amely „majd csak holnap jelenik meg a történelemkönyveinkben”, hiszen „mindig a történelmünk része volt”, annak ellenére, hogy „egyes európaiak nem akarnak tudomást venni erről”.

Jean-Claude Juncker a Die Welt című német lapnak is nyilatkozott az EU-Afrika csúcstalálkozóról, vállalásaik teljesítését kérve a tagállamoktól. Kiemelte, hogy 4,1 milliárd euró (1270 milliárd forint) uniós forrás mozgósításával egy 44 milliárd eurós beruházási tervet lehet elindítani a „közös európai-afrikai jövő” érdekében, és ezt az összeget akár meg is lehet duplázni a tagállamok támogatásával.

A többi között magánvállalatok afrikai beruházásaihoz nyújtandó állami garanciavállalások révén összeálló terv azt is szolgálja, hogy a fejlesztési segélyezés helyét átvegye Európa és Afrika egyenrangú partnerségen alapuló együttműködése – mondta a bizottság elnöke. Hangsúlyozta, hogy „minden egyes euró befektetés a jövőbe, fiatal emberek esélyeibe, az ellátásbiztonságba és egy jobb határigazgatási rendszerbe”. Az elefántcsontparti Abidjanban rendezett kétnapos EU-Afrika csúcstalálkozó a jövőről szól, hiszen „Afrika a legfiatalabb kontinens, és fontos partner közös jövőnk alakításához” – mondta Jean-Claude Juncker.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »