Julianne Schultz: A világ, amit gyermekeinkre hagyunk, sötétebb, mint valaha

Az Isteni Színjátékban Dante áthalad az első nyolc körben találkozva az elkárhozottakkal, akik a vágyaikért, falánkságukért, fösvénységükért, dühükért, eretnekségükért, erőszakosságukért, megbízhatatlanságukért kerültek a pokolba, mielőtt elérné az árulók számára fenntartott 9. kört. Az utolsó kör azonban a pokolról alkotott szokásos képpel ellentétben egy fagyos tó. Dante szerint tehát a szeretet, a bizalom, az emberek közti különleges kötődések megsemmisüléséért felelős személyek még a pokol tüzét sem érdemlik.

 

Az árulás pusztulást hoz a bizalomra – és a bizalmunk megrendeült. Megrendült az intézményekben, a vezetőinkben, a szakértőinkben, az idősebb generáció ígéreteiben, miszerint gyermekeik jobban élnek és boldogabbak lesznek majd, mint ők. Felmérésről felmérésre azt látjuk, hogy ez motiválja a politikai döntéseket, de perverz módon ez vezetett egy gazdag idős ember megválasztásához is, akinek egész életcélja az volt, hogy saját vagyonát gyarapítsa, és ne a közjóért dolgozzon. (…)

 

Milleniumi anyagként én is így érzem. A gyermekeimre hagyott világ most sötétebbnek tűnik, mint amit fiatal felnőttként ismertem meg, amikor a nukleáris megsemmisüléstől való félelem százezreket késztetett tiltakozásra, mikor a recesszió normális volt, a munkanélküliség magas, a nemi, szexuális és rassz szerinti megkülönböztetés intézményesült – és szinte mindenki szegényebb volt.

 

(…)A dereguláció és a globalizáció generációm számos tagját tette gazdaggá. Ennek eredményeképpen néhány évtizeddel ezelőtt addig elképzelhetetlen lehetőségeket és tapasztalatokat biztosítottunk gyermekeinknek. A világ, amelyben felnőttek és sokat ígért ennek eredményeként egy jól képzett, világi és jól tájékozott nemzedéket nevelt ki, amely jobban kommunikál, ambiciózusabb mint elődeik, bár még mindig idealista.

 

Hírdetés

Mindez azonban elérte a határait. (…) A vagyoni és esélyegyenlőség hiánya nagyobb, mint bármikor az elmúlt száz évben. Nem csak arról van szó, hogy a gazdagok egyre gazdagabbak, hanem hogy a szupergazdagok egy másik világban élnek és nyilvánvaló, hogy semmi kedvül lemondani kiváltságaikról, és egy fikarcnyit sem járulnak hozzá az igazságosabb újraelosztás és szabályozás támogatásához.

 

Mindez lehet, hogy segít megérteni, hogy a milleniumi generáció miért van kitéve ördögi támadásoknak, miszerint ők lusták, finnyásak, önelégültek, megbízhatatlanok, elégedetlenkedők és közösségiháló-függők. Amikor a rendszer nem váltja be az ígéreteit, könnyű azokat hibáztatni, akik a halom alján vannak.

 

(…) A világban rekordmennyiségű a szorongással, depresszióval küzdő ember, hatalmas méreteket ölt a pesszimizmus. Mégis vannak olyan országok, ahol a globalizáció áldozatai megváltoztatták életüket, és most bizakodnak. Vannak olyan országok, ahol a globalizáció eszközeit, az oktatást és a technológiát új lehetőségek teremtésére használják. Napkollektorokat telepítenek indiai nyomornegyedekbe, menekülteket tanítanak programozni, tömegmozgalmat szerveznek az antidemokratikus törvények ellen tiltakozásul, hátrányos helyzetű gyermekeket segítenek a tanulásban.

 

Van még remény. (…) Érdekes azonban, hogy azok az emberek támadják és hibáztatják a fiatalokat, akik attól tartanak, hogy gyermekeik egy olyan világban nőnek fel, ahol a körülmények összefognak ellenük. Pedig a fiatalok csak megpróbálják kihasználni ezt a bonyolult és gyorsan változó világot. (…)

 

TheGuardian.com, The world we have bequeathed to our children feels darker than the one I knew

Nyitókép: cas.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »