Jubileumot ünnepelt a prágai Ady Endre Diákkör

Megalakulásának 65. évfordulóját ünnepelte a hét végén Prágában a „csehszlovákiai” magyar diákszervezetek legöregebbike, a prágai Ady Endre Diákkör (AED).

A négynapos rendezvény, az ötévente sorra kerülő úgynevezett nagytalálkozó az idén rendkívül gazdag programmal várta az egykori és a mai prágai diákokat, akik közül sokan családtagjaikkal együtt vettek részt az eseményen.

A jubileum alkalmával Jan Wolf, a prágai önkormányzat kulturális bizottságának vezetője elismerő emléklapot adott át pénteken az AED által 1975-ben alapított Nyitnikék táncegyüttesnek „a magyar kultúra terjesztéséért Prága területén”.

Kozsár Miklós, a Nyitnikék alapítója az Óvárosi városháza dísztermében megtartott ünnepségen kijelentette, hogy az elismerés nemcsak a táncegyüttesé, hanem a Prágában tanuló összes magyar diáké, illetve az itt élő magyar kisebbségé. Külön köszönetet mondott a Cseh Műszaki Főiskola (CVUT) akkori vezetőségének, amely hajlandó volt felkarolni és támogatni egy magyar néptáncegyüttest.

Hírdetés

A nagytalálkozó szombaton a Liszt Intézetben folytatódott, ahol az ünnepi összejövetel mellett megnyílt az AED 65 évét bemutató kiállítás is. A résztvevők visszaemlékezései, a fényképek és újságcikkek tucatjai idézték fel a ez elmúlt több mint fél évszázad gazdag magyar diákéletét Prágában.

Ugyancsak a Liszt Intézet ad otthont a hét végétől Blaskovics József, a prágai Károly Egyetem modern turkológiai tanszékének alapítója, turkológus professzora, műfordító és nyelvész életútját bemutató kiállításnak is. Blaskovics József és Rákos Péter professzor a magyar tanszék alapítói is, akik a prágai magyar diákok tevékenységének nagy támogatói voltak.

A rendezvény elmaradhatatlan részét képezi a hagyományos közös sörözés a Hrádek vendéglőben, majd a Staropramen vendéglőben megtartott, ünnepi vacsorával egybekötött találkozó, amelyen egyebek között a Nyitnikék régi és jelenlegi tagjai is bemutatták tudásukat.

Az Ady Endre Diákkör 1957-ben alakult és a prágai magyar diákokat tömöríti. Fénykorában, a múlt század 70-80-as éveiben 400-500 tagja is volt. A hatvanas évek második felében egyik kezdeményezője volt a csehszlovákiai magyar klubmozgalomnak és 1968-ban vezető szerepet játszott a Magyar Ifjúsági Szövetség megalakulásában, amelyet a Prágai Tavaszként ismert reformmozgalom erőszakos eltiprása után feloszlattak. Az AED jelenleg is működik, mintegy száz tagja van.

A Csehországban tanuló szlovákiai magyar egyetemisták Kazinczy Ferenc Diákklub néven Brünnben (Brno) is működtetnek egy klubot. Mindkét klub rendszeresen együttműködik a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségével.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »