Jubileumi emlékünnepség szoboravatóval és konferenciával (200 éve született Czetz János)

Jubileumi emlékünnepség szoboravatóval és konferenciával (200 éve született Czetz János)

Pontosan 200 éve, 1822. június 8-án született Gidófalván Czetz János, aki az 1848–49-es szabadságharc legifjabb tábornokává vált. Az alkalomból Kovászna Megye Tanácsa – több társult intézménnyel közösen – emlékévet hirdetett az idei esztendőre, és számos rendezvénnyel tisztelegnek a háromszéki honvéd tábornok emléke előtt Gidófalván ma, Sepsiszentgyörgyön pedig holnap.

Ma 18 órakor mellszobrot avatnak Gidófalván a Czetz János Általános Iskola udvarán, előzőleg 16 órától ünnepi istentiszteletet tartanak, és bemutatják a Czetz János életéről szóló könyvet és a Székelyföld folyóirat tematikus számát, majd megnyitják az emlékszoba felújított kiállítását. Csütörtökön 12 órától Háromszéktől Argentínáig címmel emlékkonferenciát tartanak Sepsiszentgyörgyön, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében. Előzőleg, 11 órakor szabadtéri kiállítás nyílik a főtéren, majd emlékkopját avatnak a könyvtár mögötti parkban.

Hírdetés

Czetz János a kézdivásárhelyi katonai nevelőintézetben kezdte, majd a bécsújhelyi Mária Terézia Katonai Akadémián folytatta tanulmányait. 1848 júliusában belépett a honvédségbe, harcolt Délvidéken, majd Bem tábornok vezérkari főnökeként Erdélyben is. Felettese távollétében győzelemre vezette seregeit a medgyesi ütközetben. A világosi fegyverletétel után 1860-ig Európa különböző országaiban várta a kedvező politikai pillanatot a visszatérésre, azonban erre nem kerülhetett sor. Később Argentínában telepedett le. Feltérképezte az ország távoli területeit, harcolt a Paraguay elleni háborúban. Új hazájában, Argentínában Juan Fernando Czetz megalapította az argentin Nemzeti Katonai Akadémiát. Az argentin műszaki tisztek ma is az általa tervezett díszegyenruhát viselik az ünnepségeken.

Életútja során két nemzet hősévé vált, magyarok és argentinok egyaránt büszkén tartják magukénak a székely-örmény gyökerekkel rendelkező hadvezért.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »