Jövőre rászállnak az önkormányzatokra a Kormányhivatalok, több mint száz határozatot vizsgálnak csak Budapesten

Jövőre rászállnak az önkormányzatokra a Kormányhivatalok, több mint száz határozatot vizsgálnak csak Budapesten

A kormany.hu oldalon megjelent egy a Pénzügyminiszter által jegyzett, 2023-ra vonatkozó Országos Hatósági Ellenőrzési Terv. Ennek tárgya az önkormányzati adóhatóság által hozott határozatok jogszerűségének ellenőrzése. 

A – kormánypárti vezetésű – fővárosi és megyei kormányhivataloknak fel kell tárnia, hogy az elsőfokú önkormányzati adóhatóságok jogszerű döntést hoztak-e 2022-ben. 

Hírdetés

A Pénzügyminisztérium tervéből kiderül, hogy „a megye önkormányzati adóhatóságai közül legalább 10-nél – a Fővárosi Kormányhivatal esetében legalább a Fővárosban, valamint 5 kerületi önkormányzati adóhatóságnál – kell ellenőrizni a kiadott adóhatósági határozatok jogszerűségét. A megyei kormányhivatalok által ellenőrzésre kiválasztott önkormányzatok között legalább 1 megyei jogú városnak, 3 városnak és 6 községnek lennie kell. Községek esetében legalább 50, városok, megyei jogú városok, fővárosi kerületek és a főváros esetében legalább 100 határozatot ellenőrizni kell”.

A kormányhivatalok emberei a helyszínen fogják ellenőrizni az iratokat, hogy azok jogszerűek voltak-e, illetve megfelelnek a formai és tartalmi követelményeknek. 

Az természetesen nem derül ki, hogy a kormányhivatalok milyen elv alapján választják majd ki a vizsgálandó önkormányzatokat. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »