Jövőre nyithat Krasznahorka vára

Jövőre nyithat Krasznahorka vára

Tizenegy évvel ezelőtt vált tűzvész áldozatává Krasznahorka vára. A hosszan elhúzódó helyreállítás eredményeként olyan állapotába szeretnék visszaállítani, ahogy egykor az Andrássyak is használták, illetve bemutatták az egykori látogatóknak. A tervek szerint a felújított vár egy részét a jövő év folyamán nyitják meg.

A tűz 2012. március 10-én ütött ki, a lángok gyorsan felfutottak a várdomb délnyugati oldalán, majd átterjedtek a zsindelytetőre, szinte percek alatt elpusztítva a tetőszerkezetet. A legnagyobb károk a gótikus palotában és toronyban, illetve a reneszánsz palotában keletkeztek. Legkevésbé az alsó és a középső vár boltozatos termei sínylették meg a tüzet. A vár több mint négyezer darabos gyűjteményéből a tűzben mindössze 27 darab semmisült meg, s további 324 tárgy sérült meg kisebb-nagyobb mértékben.

A rekonstrukció a kezdeti optimista kijelentések ellenére igencsak hosszúra nyúlt, a szakértők ugyanis a komplex helyreállítás és a megfelelő infrastruktúra kiépítése mellett döntöttek. A tűzvész következményeinek felszámolása, az új tető megépítése és az előkészítő munkák mellett számos feltárást, kutatást végeztek.

A bürokratikus folyamatok sem gyorsították meg a munkát, például a felújítás kapcsán kiírt közbeszerzés határidejét többször is meg kellett hosszabbítani.

Végül csak sikerült kiválasztani, ki végezze el a munkát. A nemzetközi közbeszerzés győztese az MBM-GROUP társaság lett, amely 2022 augusztusában vette át az építkezési területet. A szerződés értelmében 18 hónapon belül át kell adnia az alsó és a középső vár bizonyos részeit, a teljes felújításnak pedig 36 hónapon belül kell befejeződnie.

Célegyenesben

A napokban az illetékesek a helyszínen adtak tájékoztatást arról, hogy áll a felújítás. Elhangzott, a projekt első része az alsó vár, illetve a középső vár egyes részeinek felújítására, valamint a vár alatti terület átalakítására vonatkozik, összértéke 20,64 millió euró.

Az elmúlt hét hónap alatt a kivitelező nemcsak magának a várnak a felújítása kapcsán lépett előre, hanem a vár alatt is épülnek az új épületek.

A bontási munkálatoknak már több mint 90 százalékát elvégezték. A középső várban teljes gőzzel folyik a restaurálás, folyamatban van az új villamoshálózat kiépítése, restaurátor felügyelete mellett. A vár alatti területen elkezdődött az információs központ építése, illetve a vízvezetékrendszer és csatornahálózat, valamint a tűzoltóvíz-hálózat kiépítése – magyarázta Máté Tímea, a Szlovák Nemzeti Múzeum – Betléri Múzeum igazgatója.

Az információs központban vásárolhatják majd meg a látogatók a belépőjegyet, illetve kiállítás is várja majd azokat, akik nem tudnak felmenni a várba.

Hírdetés

A vár alatti területen végzett összes terepmunka régészek szakmai felügyeletével zajlik, de geológusok, kutatók, műépítészek, építészmérnökök, statikusok és más szakemberek is segítik a munkát.

Az igazgatónő szerint a vár helyreállításának egyik legnehezebb része a múlt rendszer idején történt nem megfelelő beavatkozások helyrehozása. Ekkor számos olyan elem került a várba, amelynek ott semmi keresnivalója. Ezek komoly műszaki problémákat okoztak, például nedvesedtek miattuk a falak. Ezeket az elemeket a bontás során eltávolították.

A nem megfelelő beavatkozások kifejezéssel az 1960-as évektől 1989-ig tartó felújításokra utalt, amikor jelentős átalakítások történtek.

A mostani helyreállítás során ezeket szeretnék orvosolni, olyan állapotba visszaállítani a várat, amilyen a 20. század elején volt, amikor Andrássy Dénes felújíttatta.

Jövőre jöhetnek a turisták?

Branislav Panis, a Szlovák Nemzeti Múzeum vezérigazgatója közölte, a vár helyreállítása a tervek szerint halad, ugyanakkor megjegyezte, az elmúlt években a munkát hátráltatta a világjárvány és az építőiparban tapasztalt ár-emelkedés. A nehézségek ellenére a vár a jövő nyári turistaszezonban fogadhatná az első látogatókat.

Még fontosabb azonban az az ambíciónk, hogy a felújítás során olyan eredményt érjünk el, amely a legjobb lesz a műemlék számára, vagyis amely megtartja az eredeti konstrukciókat, megőrzi az épület eredetiségét

– fogalmazott Panis.

Hozzátette, az a cél, hogy a 20. század eleji állapotába állítsák vissza a várat, amely a munkálatok befejezésével akár évi 200 ezer látogatót is fogadhat. A vár egy része ingyenesen látogatható majd, de akik jegyet váltanak, több útvonalon is bejárhatják a komplexumot. A szolgáltatások sora is bővül, például kávézó is várja majd a turistákat.

A vár helyreállítására 2023 februárjának végéig 9,3 millió eurót költöttek.

Ennek legnagyobb részét, több mint 6,4 millió eurót a biztosító által kifizetett összeg alkotja, az állami költségvetésből 2,7 millió euró érkezett, s ehhez jön még több mint 180 ezer euró közadakozásból. A kormány összesen csaknem 35 millió eurót hagyott jóvá a rekonstrukcióra.

Reméljük, ezúttal sikerül tartani a határidőket és 2024 folyamán tényleg fogadhatja az első látogatókat Krasznahorka megújult, ismét büszke vára.

Megjelent a Magyar7 hetilap 12. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »