Jövő héten kezdődnek XXIV. Füleki Várjátékok

A füleki vár (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma, archív)

Szeptember 14-én a történelem iránt érdeklődők bizonyára találnak kedvükre valót a füleki várban. A rendezvényt minden évben nagy érdeklődés övezi.

A 14 órától kezdődő műsor folyamán a közreműködő csoportok által prezentált, 13. és 17. század közötti időszakot felelevenítő előadásokat láthatnak az érdeklődők, betekintést nyerve ezáltal a katonaság és a hétköznapi emberek mindennapjaiba.

A változatos kulturális program nemcsak a környék történetéhez kapcsolódó információkat közvetíti, hanem minden korosztály számára jó szórakozást is kínál.

A kicsiknek szánt programok, színházi előadások és egyéb foglalkozások szórakoztatják, de ugyanakkor oktatják is a gyerekeket. A különböző kézműves műhelyekben a látogatók kipróbálhatják a régmúlt mesterségeket, valamint saját bőrükön tapasztalhatják meg az akkori életet. Az idei rendezvényen szerepet kap a korabeli gasztronómia is, hiszen az elkészített ételeket meg is kóstolhatják az érdeklődők, illetve bemutatásra kerülnek az egyes alapanyagok és az étkek elkészítési módja.

Hírdetés

A sokszínű programot jó néhány történelmi csoport biztosítja. A VirFortis társulat előadásában a „Svätopluk király három vesszője” című, vívással tarkított meseelőadás valósul meg, majd a gyermekek részesei lehetnek egy középkort megidéző verbuválásnak. A csapat még pengeélpróbával is készül, melynek köszönhetően bemutatják, mire is voltak képesek a különböző kardok és szablyák, illetve a felnőttek megtapasztalhatják, milyen volt falanxban harcolni.

A kicsik érdeklődését minden bizonnyal a Kreatív Kráter Kör gólyalábas előadása és a rendezvény immár állandó vendége, a Kanát csapat solymászbemutatója is felkelti majd. Kik voltak a janicsárok? A Cassanova történelmi csoport az Oszmán Birodalom ikonikus gyalogságának életébe enged betekintést, akiket már gyerekként elkezdtek katonának nevelni. A Bajvívó Magyarok Hagyományőrző és Sportegyesület harci bemutatók segítségével kalauzolja el a nézőket a várháborúk idejébe. Az esemény hangulatát a Keleti Szél korabeli zenéje színesíti.

A rendezvény bővelkedik a kísérőprogramokban. A történelmi étkek bemutatójáról és kóstolójáról a Defensores és az AMIS csoportok gondoskodnak, de helyet kapnak a Nógrád Regionális Termék védjeggyel rendelkező kézművesek is.

Az érdeklődők kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, őskori kerámiát, történelmi receptek alapján összeállított marcipánt, továbbá történelmi motívumokkal és címerekkel díszített kartonpajzsokat készíthetnek. A vár területén található őskori kerámiaégető kemencében is fellobban a tűz, de lesz fegyver- és páncélsimogató is, a gyerekeket pedig zenei workshop várja. A jó hangulatról komédiások gondoskodnak majd.

A nap folyamán a látogatók megtekinthetik a Füleki Vármúzeum állandó és időszakos kiállításait. A rendezvény megvalósulását, melyre az általános várbelépőjegyek érvényesek, a Szlovák Művészeti Alap és a Besztercebánya Megyei Önkormányzat támogatja.

(FVM/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »