Jóváhagyta Finnország NATO-csatlakozását Törökország – a nap hírei

Az infláció megfelelő mértékű csökkenése után lesz lehetőség az élelmiszerár-stopok megszüntetésére – erősítette meg a miniszterelnök. A Párbeszéd feljelenti miniszterelnököt rémhírterjesztésért. Jóváhagyta Finnország NATO-csatlakozását Törökország.

Az infláció megfelelő mértékű csökkenése után lesz lehetőség az élelmiszerár-stopok megszüntetésére – erősítette meg a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában arról is beszélt, hogy szerinte továbbra is reálisnak nevezte a világháború veszélyét a kormányfő. A miniszterelnök szerint a béketárgyalások helyett első lépésként a tűzszünetről kell beszélni, hogy ne haljon meg több ember.

A Párbeszéd feljelenti miniszterelnököt rémhírterjesztésért, amiért reggeli interjújában azt mondta, hogy a baloldal háborúpárti. Szabó Tímea arra szólította fel Orbán Viktort, hogy fejezze be az álhírek terjesztését!

Békét szorgalmazó határozati javaslatot fogadott el az Országgyűlés az orosz-ukrán háború egyéves évfordulója alkalmából. A határozat szerint az Országgyűlés kifejezi elkötelezettségét a béke mellett, elítéli Oroszország katonai agresszióját, és elismeri Ukrajna jogát az önvédelemhez. A szocialisták szerint ugyanakkor a kormánypárti képviselők nemet mondtak az ENSZ békepárti határozatára, amelyet az MSZP terjesztett elő.

Jóváhagyta Finnország NATO-csatlakozását Törökország. Ezzel megnyílt az út Helsinki teljes jogú tagsága előtt az észak-atlanti szövetségben. A felvételt a kedden és szerdán esedékes külügyminiszteri találkozón véglegesíthetik a tagállamok. A másik jelentkező, Svédország tagságát még sem a magyar, sem a török parlament nem ratifikálta.

Módosította az idei költségvetést az Országgyűlés. A most elfogadott törvény alapján a hiány 3.400 milliárd forint lesz, szemben az idei évre tavaly elfogadott büdzsével, amelyben 2.352 milliárd forintos hiány szerepelt. Az államháztartás központi alrendszerének kiadása mintegy 17 ezer milliárddal nőtt, míg a bevételi oldal 5 ezer milliárddal emelkedett. A költségvetési módosítás indoklásában a kormány 1,5 százalékos idei GDP-növekedéssel számol. A rezsivédelmi alapban 2.579 milliárd forint, a tavaly elfogadott 670 milliárd csaknem négyszerese szerepel.

Több mint 160 nemzetközi befektetővel tárgyalt az elmúlt időszakban a kormány – ismertette Facebook-oldalán a pénzügyminiszter. Varga Mihály elmondta: továbbra is erős az érdeklődés a gazdaság iránt. Hozzátette: ahogyan a legutóbbi hitelminősítői értékelésből is látszik, a befektetők kedvezőnek tartják a gazdaság stabil alapjait.

Hírdetés

A gazdaságfejlesztési miniszter szerint az idei 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel megközelíthető az Európai Unió fejlettségének 80 százalékos szintje, 2030-ra pedig reális esély nyílik a 90 százalékra. Nagy Márton a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács ülésén úgy vélte, hogy a magyar gazdaságnak a beruházásra kell épülnie, ami állandó külföldi tőkebeáramlást, modernizációt és kutatás-fejlesztést igényel.

Pár nappal később fogadhatja el az Országgyűlés a Brüsszelnek tett újabb vállalásokat tartalmazó törvényjavaslatokat a március végi önkéntes határidő helyett- mondta az uniós források felhasználásáért felelős miniszter. Navracsics Tibor az InfoRádiónak azt mondta: nincs szó csúszásról, Brüsszel jelzése szerint ez nem jelent problémát. A miniszter azt mondta: az igazságszolgáltatás függetlensége témakörében volt szükség további egyeztetésekre.

Május közepén újabb küldöttség érkezik Brüsszelből Magyarországra az uniós pénzek felhasználásának vizsgálatára – értesült parlamenti forrásokból a Népszava. A delegáció célja, hogy megismerkedjen a korrupciós veszélyek miatt elindított jogállamisági eljárás fejleményeivel, meghallgassa az uniós támogatások felhasználását ellenőrző magyarországi hatóságok véleményét és megvizsgálja, hogy Magyarország képes-e megfelelően hasznosítani a helyreállítási alapból érkező pénzügyi forrásokat.

Javítana a közbeszerzés rendszerén az Integritás Hatóság a gyakorlati működés és ellenőrzése hiányosságai miatt. A testület első jelentésében arra is felhívta a figyelmet, hogy a közbeszerzés magyar jogi kerete megfelelő. A hatóság közleményében azt írta: javaslatokat tesz a már zajló reformok keretében a támogatások hatékonyabb felhasználására.

Budapesten lesz az ENSZ Világélelmezési Programjának globális üzleti szolgáltató központja. Az erről szóló megállapodást 178 igen, öt nem és egy tartózkodás mellett hirdette ki az Országgyűlés. A Világélelmezési Program a világ legnagyobb élelmiszersegély-szervezete. A központ 2023 végétől 81 főt foglalkoztatna Budapesten köztük magyar munkavállalókat is.

Madách Imre emlékévvé nyilvánította az Országgyűlés az idei évet a magyar irodalom és drámaköltészet kiemelkedő alakja születésének 200. évfordulója alkalmából. A határozat szerint az Országgyűlés támogatja olyan rendezvények szervezését, oktatási anyagok és művészeti alkotások készítését, amelyek Madách Imre életművével kapcsolatosak és hozzájárulnak a méltó megemlékezéshez.

Digitalizálta az első tízezer oldalnyi zenetudományos emléket az Országos Széchényi Könyvtár. Egy éve működik az intézmény digitalizáló központja, amely Közép-Európa közgyűjteményei közül az egyik legnagyobb és legmodernebb eszközparkkal rendelkezik.

Jelen lesz a húsvéti nagyhét szertartásain Ferenc pápa, de nem ő vezeti azokat a bíborosi testület vezetője szerint. A katolikus egyházfő szombaton elhagyja a kórházat, ahová légúti fertőzés miatt került.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »