Josep Borrell: Az Unió küldjön légvédelmi rendszereket Ukrajnának

Josep Borrell: Az Unió küldjön légvédelmi rendszereket Ukrajnának

Az Európai Unió országainak légvédelmi rendszereket kell küldeniük Ukrajnának, hogy megerősítsék a háborúban álló ország légvédelmét – mondta Josep Borrell, az EU külügyi vezetője. Arra is figyelmeztetett, hogy Európa nem számíthat az Egyesült Államokra Ukrajna megsegítését illetően.

Borrell a G7-ek külügyminisztereinek olaszországi találkozója után azt közölte, hogy Európának van elég légvédelmi rendszere, amelyeket ki kellene hozni a laktanyákból és Ukrajnába kellene küldenie őket, „ahol tombol a háború”. Hozzátette: ellenkező esetben összeomlik az ukrajnai villamosenergia hálózat, ami fatális következményekkel járhat, ugyanis „egyetlen ország sem tud harcolni áram nélkül”.

Hírdetés

Egyben sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az Egyesült Államokban belpolitikai kérdések késleltetik az Ukrajnának szánt 60 milliárd dolláros segélycsomag jóváhagyását. „Nem támaszkodhatunk csak az Egyesült Államokra. Vállalnunk kell a felelősséget, és nem szabad azt mondanunk, hogy „majd az USA megteszi”” – mondta az EU külügyi vezetője.

Teraz.sk nyomán


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »