Josep Borrell: az EU fel fog lépni az ENSZ BT orosz elnöksége alatti esetleges visszaélésekkel szemben

Josep Borrell: az EU fel fog lépni az ENSZ BT orosz elnöksége alatti esetleges visszaélésekkel szemben Mészáros Richárd2023. 04. 02., v – 12:34

Az Európai Unió fel fog lépni az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) orosz elnöksége alatti esetleges visszaélésekkel szemben – figyelmeztetett Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Twitter-bejegyzésében.

Hírdetés

Borrell szerint az, hogy Oroszország szombaton átvette a biztonsági tanácsi elnökséget „illő tréfa április elsejéhez, a bolondok napjához”. Rámutatott: „annak ellenére, hogy Oroszország a Biztonsági Tanács állandó tagja, folyamatosan megsérti az ENSZ jogi kereteinek alapjait”.

A Biztonsági Tanács elnöksége havonta váltakozik, az öt állandó tag és a tíz nem állandó tag ábécésorrendben váltja egymást. Oroszország legutóbb 2022 februárjában elnökölt a testületben, akkor, amikor háborút indított Ukrajna ellen.

A Biztonsági Tanács első ülésére az orosz elnökség alatt hétfő reggel kerül sor, a vezetők zárt ajtók mögötti tárgyalásokon döntenek havi munkaprogramjukról. Az orosz küldöttséget Szergej Lavrov külügyminiszter vezeti.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »