Jönnek a saját gyártású IC-k és az emeletes KISS-ek

Még az idén forgalomba áll hat saját gyártású IC+ vasúti személykocsi, jövő tavasszal pedig további tizennégy – mondta el kérdésünkre Csépke András, a MÁV-Start vezérigazgatója. Hamarosan megrendelnek újabb nyolc KISS emeletes motorvonatot. Az országos közlekedési EgyJegy-rendszert a kormányzat a vasúttársaság által kidolgozott elektronikus jegyértékesítési rendszer alapjain fejleszti ki.

– Bár az IC+ kocsik első prototípusait már 2015-ben megmutatták az érdeklődőknek, a MÁV-Start saját sorozatgyártású vasúti személykocsijaival továbbra sem találkozhatnak a belföldi utasok. Hol tart a sorozatgyártással a szolnoki gyár?

– A terveinkben az első ütemben szereplő összesen húsz, nemzetközi forgalomra tervezett járművet jövő májusra készítjük el. Mi a kocsiszekrényeket gyártjuk, ezekből tizenhattal már készen vagyunk. Az összes többi alkatrészt – összesen mintegy hatezerfélét – beszerezzük, a készre szereléssel a beszállítók késedelme miatt ezek egy részét kell bevárnunk. Jelen pillanatban három kocsink a hatósági futópróbákat végzi (egy a cikk megjelenéséig már forgalomba is állt), a másik három pedig még az idén átesik a forgalomba helyezési procedúrán.

– A terveinkben az első ütemben szereplő összesen húsz, nemzetközi forgalomra tervezett járművet jövő májusra készítjük el. Mi a kocsiszekrényeket gyártjuk, ezekből tizenhattal már készen vagyunk. Az összes többi alkatrészt – összesen mintegy hatezerfélét – beszerezzük, a készre szereléssel a beszállítók késedelme miatt ezek egy részét kell bevárnunk. Jelen pillanatban három kocsink a hatósági futópróbákat végzi (egy a cikk megjelenéséig már forgalomba is állt), a másik három pedig még az idén átesik a forgalomba helyezési procedúrán.

– Készülnek belföldre is új kocsik?

– Amint befejezzük a húszas szé­riát, máris elkezdjük a 35+35 darabosat. Kétféle belső elrendezésben készülnek ezek, az egyik alapvetően többcélú, termes, családbarát, külön infrastruktúrával kerékpárosoknak és kerekesszékeseknek, míg a másik ­prémium kialakítású, termes résszel, valamint csendes és bizniszfülkékkel, büfével. Az aktuális menetrendtől függ majd az, hogy ezek közül melyik kerül nemzetközi vagy hazai forgalomba, ugyanis minden IC+ kocsit 200 km/órás sebességre vizsgáztatunk le. Korábban azt terveztük, hogy a belföldre szánt járművek 160-nal közlekednek, de kiderült, hogy nincs érdemi költségbeli különbség a kétfajta kialakítás között, valamint várhatóan az alatt a harminc-negyven év alatt, ameddig használatban lesznek, belföldön is lesz módjuk óránként 200 kilométerrel futni. A hasonló paraméterekkel, felszereltséggel bíró, Euró­pában gyártott kocsik harminc százalékkal többe kerülnek, mint a saját gyártású IC+.

– Mikorra tervezik a 70 IC+ legyártását. Folytatódik-e majd a MÁV-Start járműgyártási programja?

Hírdetés

– Két év alatt, vagyis 2021 közepéig készen leszünk a 35+35-ös projektünkkel, de nem állunk le, hanem belekezdünk a vezérlőkocsik tervezésébe és gyártásába. (A vasútüzemben járatlan olvasók kedvéért: az ingavonatok mindkét végén kell legyen vezérlőállás. Az egyik maga a mozdony, a másik azonban egy olyan személykocsi, amelynek a végében kialakítanak egy vezetőfülkét, ahonnan távvezérelhető a mozdony. – A szerk.) Első körben 35 vezérlőkocsira lesz szükségünk, hosszabb távon azonban akár nyolcvan-száz járműre. De a szolnoki gyár azután sem marad majd munka nélkül, mert sok másodosztályú kocsira van szükségünk, és gondoskodni kell a mellékvonali motorvonatok, a Bz-k lecseréléséről is.

Minden, Szolnokon gyártott személykocsijukat 200 kilométeres sebességre hitelesítik Fotó: Havran Zoltán

– Jövőre állnak szolgálatba a KISS emeletes vonatok Magyarországon. Milyen változást hoznak a MÁV-Start működésében és a szolgáltatásban?

– Örömmel jelentem be, hogy napokon belül aláírjuk a gyártó Stadlerrel az újabb nyolc KISS motorvonat megrendeléséről szóló szerződést. (KISS (Komfortabler Innovativer Spurtstarker S-Bahn-Zug – A szerk.) ). Eredetileg negyven szerelvényről szóló keretmegállapodást kötöttünk, amelyből tizenegyet hívtunk le eddig, és ezek a járművek fognak a jövő év közepén megérkezni. A most következő megrendeléssel összesen tizenkilenc szerelvény áll majd rendelkezésünkre, hogy a budapesti elővárosi forgalmat kiszolgáljuk. Ha ezek az emeletes, egyenként hatszáz személyes vonatok forgalomba állnak, akkor elmondhatjuk, hogy a teljes agglomerációs forgalmat – amely a főváros 100-120 kilométeres körzete – korszerű, energiatakarékos, környezetbarát villamos motorvonattal szolgáljuk ki. Ráadásul hétvégenként és nyaranta egy részük felszabadul, és magasabb minőségű szolgáltatást biztosít például a Balatonon vagy az ország más részein.

– A kormányzat most készíti elő a közösségi közlekedés összehangolását, ami átfogja mind a menetrendeket, mind a jegyértékesítést. Hogyan érinti ez a MÁV-Startot, illetve mennyire készült fel az informatikai rendszereinek a megnyitására?

– A menetrendet a kormányzati megrendelő szervezettől kapjuk, és azt végrehajtjuk. Ami a Nemzeti elektronikus jegyrendszer platformot (NEJP), illetve az EgyJegy-rendszert illeti, a közelmúltban adtuk át a Közlekedéstudományi Intézet (KTI) szakembereinek a jegyértékesítési rendszerünk fejlesztői adatait, hogy a többi állami vagy önkormányzati közlekedési társaság elkészíthesse a hozzá illeszkedő szoftve­reit. Információink szerint két éven belül átjárha­tók lesznek ezek a jegyértékesítő rendszerek a felhasználók számára.

A Vonatinfó egyébként a MÁV-Start számára sikertörténet, közel egymillió jegyet adtunk el a nyári bevezetés óta, és büszkék vagyunk az elektronikus értékesítési csatornáinkra bevezetett 5-10-20 százalékos kedvezményrendszer sikerére, hiszen utasaink a kedvezmények révén nyolcszázmillió forintot spóroltak meg ezzel. Eközben a cégünk négyszázmillió forint többletbevételhez jutott, vagyis jól látható, hogy ez win-win helyzet, mindenki jól jár a kedvezményes jegyekkel. Hasonlóan sikeres kezdeményezésünk a Televonat, amelyet egyelőre egy irányba, Nyíregyháza–Debrecen–Budapest vonalon működtetünk vasárnaponként. A jegy olcsóbb, mintha autómegosztó szolgáltatással utaznának, és korszerű motorvonatokkal üzemeltetjük. Eddigi tapasztalataink kedvezők, a járatok tényleg tele vannak, és gazdaságosan üzemeltethetők. Szeretnénk a Televonatot országos hálózattá fejleszteni.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »