Jön! Gusztustalanul csalnak a munkaerő-kölcsönző cégek

Jön! Gusztustalanul csalnak a munkaerő-kölcsönző cégek

Jön! Gusztustalanul csalnak a munkaerő-kölcsönző cégek

A Privatkopo.hu értesülése szerint az Orbán-kormány célul tűzte ki, hogy az előttünk álló 4 évben kiszorítja a munkaerőpiacról a munkaerő-kölcsönző cégeket. Ezen társaságok jelentős része nem elégszik meg azzal, hogy évente komoly nyereséget realizál azokból az összegekből, amelyek valójában a munkavállalókat illetnék, hanem különböző „simlisségekkel”, „trükkökkel” további, az adóhivatal elől eltitkolt haszonra tesz szert. A pénzszerzés e sajátos formáját a Büntető törvénykönyv költségvetési csalás bűntettként definiálja.

A Privatkopo.hu munkatársai – tapasztalt gazdasági magánnyomozók közreműködésével – több hónapon keresztül a munkaerőpiac élősködői, azaz a „munkaerőkölcsönzés” tevékenységet folytató társaságok működésével kapcsolatban gyűjtöttek adatokat, információkat.

Hírdetés

Ezek a cégek jelentős része üzletszerűen követ el bűncselekményeket, amikor a munkavállalókat nem a valóságnak megfelelő munkabérre jelenti be, a havi jövedelmük egy részét az adóhivatal elől eltitkolt módon, feketén, úgymond zsebbe fizeti meg a dolgozóknak, így spórolva meg a közterhek megfizetését. A Büntető törvénykönyv ezt a fajta magatartást „költségvetési csalás” bűntett címszó alatt rendeli büntetni.

Az Orbán-kormány egyik fontos törekvése lesz a következő négy évben, hogy a munkaerőpiac „vámszedőit” kiszorítsa a piacról. Ez nemzetgazdasági – és sok esetben bűnügyi – érdek.

A Privatkopo.hu bűnügyi portál a jövő héten – néhány konkrét példával, a cégeket nevesítve – megmutatja, milyen „trükkökkel” károsítják meg az államot (valamint a munkavállalókat) a munkaerő-kölcsönző vállalkozások.

Kérdés: a megrendelők, azaz a munkaerő-kölcsönző társaságokkal szerződő vállalatok tudomással bírnak-e arról, hogy a részükre dolgozókat biztosító gazdasági szervezetek közönséges csalók?

A többi a NAV pénzügyi nyomozóinak feladata lesz…

(folytatjuk)


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »