Jóléti állam vagy közjó – Párbeszéd a szociálpolitikáról Szombathelyen

Jóléti állam vagy közjó – Párbeszéd a szociálpolitikáról Szombathelyen

Az Új Egyenlőség online magazin és a KETEG Alapítvány nyilvános beszélgetéssorozatának befejező, szociálpolitikáról szóló részében Czibere Károly közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Református Szeretetszolgálat főigazgatója és Lakner Zoltán szociálpolitikus, a Jelen közéleti hetilap főszerkesztője beszélgettek március 12-én.

Az Új Egyenlőség online magazin és a Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban Alapítvány (KETEG) hatrészes nyilvános beszélgetéssorozatot szervezett Jóléti állam vagy közjó címmel. Az elmúlt évben a Corvinus, a Debreceni, a Miskolci, a Pécsi Tudományegyetemen és a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán és idén márciusban a szombathelyi Martineum Felnőttképző Akadémián szervezett közéleti beszélgetéseken Baritz Sarolta Laura domonkos nővér, közgazdász és Pogátsa Zoltán közgazdász, szociológus beszélgettek a jóléti és közjó modellekről, vendégeik pedig alkalmanként más-más szakpolitikai kérdésről: fenntarthatóságról, oktatásról, pénzügyekről, szociológiáról, egészségügyről, szociálpolitikáról.

A szombathelyi Martineum Felnőttképző Akadémián a sorozat befejező beszélgetésének résztvevői Szilas Roland egyetemi docens moderálásával a szociálpolitika kérdéseivel foglalkoztak. Pogátsa Zoltán betegsége miatt a két különböző társadalmi modellről a szokásos bevezető beszélgetés elmaradt, helyette Laura nővér értékelte a több mint egy éve zajló párbeszédsorozat tapasztalatait.

Az értékelést követően Czibere Károly közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Református Szeretetszolgálat főigazgatója és Lakner Zoltán szociálpolitikus, a Jelen közéleti hetilap főszerkesztője beszélgettek a kormányzati szociálpolitika fő irányairól, továbbá a jelenlegi szociálpolitika alternatíváiról. A beszélgetésen a résztvevők egyetértettek abban, hogy a szociálpolitika mindig értékalapú. Lakner Zoltán az életesélyeket mindenki számára megteremtő szociálpolitika mellett érvelt, Czibere Károly pedig a választók által támogatott szociálpolitika fontosságára hívta fel a közel száz jelenlévő, zömében fiatal ember figyelmét.

Hírdetés

A teljes beszélgetés az alábbi videóban megtekinthető, illetve részletek ITT olvashatóak.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Videó: Új Egyenlőség

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »