Jól teljesít és sokfelé jár a kormányzati szállítórepülő – adatok

Jól teljesít és sokfelé jár a kormányzati szállítórepülő – adatok

A Qatar Airwaystől 2000-ben megvásárolt cargogépről a külügy közölt adatokat.

A tavalyi év végéig összesen 5,8 milliárd forint bevételt termelt a 2020-ban vásárolt kormányzati teherszállító repülőgép. Ez idő alatt 4,2 milliárd forintba került az üzemeltetés, így elvileg 1,6 milliárdos nyereséget hozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. tulajdonában lévő és a Wizz Air által üzemeltetett repülőgép – derül ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium által a Népszavának megküldött adatokból. A lap megjegyzi, hogy a HEPA mérlegeiben egyelőre ennek kevés nyoma van (a 2022-es mérlegeket csak május körül teszik közzé), így ott 2021-re mindössze 195 millió forint szerepel üzleti tevékenységből származó bevételként.

A tárca közölte, a repülő minden esetben a „szerződéses partnerek termékeiért, illetve a magyar állam által adományozott vakcinacsomag célba juttatása céljából repült a megadott desztinációkba”.

Hírdetés

Ezek között 2021-ben főként „vakcinaútvonalak” szerepelnek, így Kína, Örményország, Irán és Tunézia. (Ezzel a négy országgal Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még 2021 végén állapodott meg arról, hogy Magyarország vakcinát szállít.)

A 2022-es listában a lap szerint többségében csupa olyan helyszínre repült a gép, ahol abban az évben Szijjártó Péter is volt, így Hollandiába, Romániába, Katarba, Isztambulba, Franciaországba és az Egyesült Királyságba. Volt egy eritreai út is, de a tárcavezető ott hivatalos közlések szerint nem járt.

Mint ismert, a cargogépet 2000-ben vette a kormány, alapvetően koronavírus-oltások és egészségügyi eszközök szállítására, hogy ne kelljen a Wizz Air (akkor a járvány miatt kihasználatlan, ám hosszú távú teherjáratok teljesítésére csak tankolási leszállással alkalmazható) gépeit igénybe venni. A járművel, a Qatar Airways légitársaság által eladott Airbus A330-200F szélestörzsű repülővel a járvány alatt 6,8 millió adag vakcinát szállítottak Budapestre.

Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »