Jól jön Putyinnak a szíriai szerepvállalás

A Szíriában végrehajtott orosz légicsapások jelentősége imázs és befolyás szempontjából is jól jött Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az ukrán válság lezárásához, amelyről pénteken tartanak egyeztetést a normandiai négyek (Franciaország, Németország, Oroszország, Ukrajna) vezetői Párizsban – írta a Le Monde. A francia balliberális lap szerint az orosz beavatkozás „óriási változást” hozhat a szíriai helyzetben. Összefoglaló.

Francois Hollande francia és Vlagyimir Putyin orosz elnök megpróbálta közelíteni álláspontját a szíriai válság politikai rendezéséről, amelynek legvitatottabb pontja Bassár el-Aszad szíriai elnök sorsa – közölték francia diplomáciai források.

Már nem követelik Aszad azonnali távozását

A két ország vezetője Párizsban egyeztetett a politikai átmenetről kialakított álláspontokról, mielőtt tárgyalóasztalhoz ültek Angela Merkel német kancellárral és Petro Porosenko ukrán államfővel az ukrajnai békefolyamat újraindítása érdekében. A nyugati országok késznek mutatkoznak arra, hogy a tárgyalásokba bevonják a szíriai rezsim képviselőit, de csak azzal a feltétellel, ha a folyamat végén Aszad távozik a hatalomból. Oroszország viszont kitart hagyományos szövetségese mellett.

A válság kezdetéhez képes viszont a nyugatiak már nem követelik a szíriai elnök azonnali távozását. Francois Hollande francia elnök szeptember 8-án annyi mondott, hogy a kérdés egy adott pillanatban fel fog merülni az átmenet folyamán. A francia és az orosz elnök megvitatta a Franciaország által a szíriai katonai beavatkozáshoz támasztott három feltételt: a légicsapások Szíriában kizárólag az Iszlám Állam dzsihadista szervezetet célozhatják, más célpontokat nem, a civil lakosság biztonságának elérését és a politikai átmenet beindítását – hangsúlyozta az elnöki hivatal.

Az Iszlám Államra koncentrálnának

Eközben Törökország és partnerei az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalícióban felszólították pénteken Oroszországot, hogy hagyjon fel a szíriai ellenzék elleni katonai támadásokkal, és légicsapásait összpontosítsa inkább az Iszlám Állam dzsihadista szervezetre.

Hírdetés

Az Iszlám Állam elleni koalícióban részt vevő országok – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, a Perzsa-öböl menti államok és Törökország – közös közleményben fejezték ki aggodalmukat az eddigi orosz légitámadások miatt. „Nagyon aggaszt bennünket az orosz haderő szíriai felvonultatása, különösen pedig azok a támadások, amelyeket az orosz légierő hajtott végre tegnap óta Hama, Homsz és Idlíb tartományokban, mert ezek civil áldozatokat szedtek, és nem az Iszlám Állam ellen irányultak.” Oroszország akciói „tovább súlyosbítják” a konfliktust, és hatásukra nőhet a szélsőségesek száma – írták.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön „propagandatámadásnak” minősítette azt az állítást, hogy a szíriai  orosz légitámadásokban civilek haltak meg.

Oroszország nyílt kihívás elé állít

A Szíriában végrehajtott orosz légicsapások jelentősége imázs és befolyás szempontjából is jól jött Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az ukrán válság lezárásához, amelyről pénteken tartanak egyeztetést a normandiai négyek (Franciaország, Németország, Oroszország, Ukrajna) vezetői Párizsban – írta a Le Monde. A francia balliberális lap szerint az orosz beavatkozás „óriási változást” hozhat a szíriai helyzetben.

A baloldali Libération szerint Oroszország nyílt kihívás elé állította a nyugati országokat azután, hogy Washington nyitottnak mutatkozott az együttműködésre Moszkvával a politikai megoldás keresésében. Putyin soha nem titkolta, hogy a „damaszkuszi hentest” támogatja, akit az egyetlen legitim vezetőnek tekint. A lap szerint jelenleg „Oroszország a probléma része, de a megoldás része is lehet”, mivel szíriai érdekeinek és a rezsim teljes összeomlásának elkerülése a célja, s ez egybevág a nyugatiak érdekeivel is. Az orosz katonai beavatkozás a diplomáciai csatározások egyik eleme jelenleg, de sem Washingtonban, sem Párizsban nem kérdőjelezik meg Putyin stratégiájának racionalitását. „Szíria Ukrajnához hasonlóan arra emlékeztet, hogy a valóság csak az erőviszonyokat ismeri” – írta a Libération.

A katolikus La Croix is úgy látja, hogy Oroszország stratégiai érdekeinek megvédését keresi Szíriában, s ebből a szempontból az orosz beavatkozás hasonlít Franciaországnak a 2013 januárjában Maliban végrehajtott hadműveletére. „Ha nem lenne a Bassár el-Aszad-probléma, Francois Hollande (francia elnök) talán még gratulálna is Vlagyimir Putyinnak” – fogalmazott a katolikus lap.

A konzervatív Le Figaro szerint a szíriai elnök megmentésén kívül Moszkva az Egyesült Államokat is „irritálni” akarja Szíriában. Ugyanakkor a lap szerint a legtöbb kérdést Oroszországnak az Iránnal való közel-keleti együttműködése veti fel. A Libération szerint is úgy látszik, hogy Moszkva átvette a „síita tengely” irányítását, míg a „szunnita tengelyt” a nemzetközi koalíció testesíti meg az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia vezetésével. A két tengely közötti konfliktus konkrétan Szíriában látszik kibontakozni, de az egész Közel-Keletre kihat – írta a Libération.

Egymást támadhatják

Korábban megírtuk, hogy az oroszok támadják az Iszlám Állam fővárosát is, és lecsaptak egy kulcsfontosságú, az Iszlám Állam ellenőrzése alatt álló településre a közép-szíriai Homsz tartományban péntekre virradó éjjel. Mint közöltük, az is előfordulhat továbbá, hogy orosz harci gépek amerikaiak által kiképzett ellenzékieket fognak bombázni, amire persze az USA is válaszolhat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »