Jól jöhet a "cseh Trump" megválasztása a magyar kormány számára

Jól jöhet a "cseh Trump" megválasztása a magyar kormány számára

Az Andrej Babis-féle ANO mozgalom megválasztásával Prága politikája akár közeledhet is az Orbán-kormányéhoz, ám nagyon sok múlik azon, hogy a miniszterelnökségre készülő cseh politikus kivel köt végül koalíciót – közölte lapunknak adott értékelésében Ugrósdy Márton, a Külügyi Külgazdasági Intézet stratégiai igazgató-helyettese. A „cseh Trumpként” is becézett milliárdosnak, valamint pártjának a parlamenti többséghez még több mint húsz mandátumra, így szövetségesre is szüksége van az ország irányításához. A koalíciót azonban több párt is elutasítja, részben a Babis ellen folyó, európai uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt indított büntetőeljárás miatt. 

Az ügy ellenére az ugyanakkor egyértelműnek tűnik, hogy a cseh politikai elit elhasználódása is hozzájárult a magát ártatlannak valló Babisék győzelméhez – a Transparency International szerint Csehország korruptabb, mint például az afrikai Botswana –, de a választásokon a sokak által populistának tartott politikust a cseh társadalom euroszkepticizmusa is jelentősen segítette. Azért is érdekes jelenség ez, mert a csehek gazdaságilag jól állnak, náluk van Európában az egyik legalacsonyabb munkanélküliség, ráadásul hamarosan nettó befizetői lehetnek az Európai Uniónak. A bérek jelentősebb mértékű emelkedésének elmaradásával párhuzamosan a cseh társadalom egy részében kialakult elitellenesség viszont jól jött Babisnak, aki milliárdoshoz képest paradox módon nem a leggazdagabbak, inkább a valamivel szegényebb rétegek körében lett népszerű. Az is valószínűnek tűnik, hogy a választói EU-ellenességét meglovagolva az új kormány megpróbálja majd kiszolgálni a Brüsszeltől való idegenkedést. Mert nem csak az ANO, hanem a harmadik helyen befutó Polgári Demokratikus Párt (ODS), valamint a negyedik Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) is, különböző mértékben bár, de euroszkeptikusnak tekinthető. Egy tavalyi felmérés szerint pedig a cseheknek mindössze negyede elégedett országa EU-tagságával.

http://mno.hu/

És hogy mit jelent ez a Brüsszellel gyakorta szembeszegülő Magyarország számára? „A magyar és a cseh kormány álláspontja több ponton is közeledhet, például abban, hogy egyikük sem szeretné lerontani a régió versenyképességét az euró bevezetésével, vagy egy közös európai pénzügyminisztérium létrehozásával” – vélekedett Ugrósdy. Árnyalva a képet ugyanakkor hozzátette: a betelepítési kvótával szembeni ellenállásban és a migrációellenes politikában az előző, szociáldemokrata vezetésű kormány is Budapest partnere volt. „A cseheknél úgy is erős a migrációellenesség, hogy náluk tényleg nem voltak menekültek, maximum az a néhány, akiket a berlini gyorsvonatról szedtek le a rendőrök” – magyarázta a szakértő. 

Hírdetés

Az is igaz viszont, hogy a Sobotka-kormány igyekezett egyensúlyozni a visegrádi együttműködés, illetve az integráció felgyorsítását célul kitűző nyugati államok között. Nem véletlen az sem, hogy Emmanuel Macron francia elnök nyár végén külön ült le tárgyalni Bohulav Sobotkával, és a szintén szociáldemokrata Robert Fico szlovák miniszterelnökkel, kihagyva így a nyugaton autoriter hatalomgyakorlással vádolt lengyel és magyar kormányt. Egy, a korábbinál euroszkeptikusabb prágai kormány növelheti a magyarok és a lengyelek mozgásterét is.

Jelenleg még kevés tudható arról, hogy Babis próbál-e Sobotkához hasonlóan egyensúlyozni. „A majdani koalíciós partneren sok múlhat, és mivel az ANO a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért nevű csoportosulás tagja, akár a liberális Kalózpárttal is összefoghat” – közölte Ugrósdy, előrevetítve ezzel egy szabadelvűbb, Európa-barátabb kormányzás képét. A szakértő szerint ezzel szemben annak kevés az esélye, hogy az Európai Unióból történő kilépést célul kitűző SPD-t keressék meg koalíciós ajánlattal. Babis a választások előtt külön hangsúlyozta is, hogy pártjuk nem ellensége az Európai Uniónak, és az őt populizmussal vádolóknak külön is üzent, mikor pártját demokratikus politikai erőnek nevezte.

http://mno.hu/

Nyilvánvaló euroszkepticizmusa ellenére így arra sincs sok esély, hogy Babis oly mértékben ütközzön Brüsszellel, amennyire megteszi azt a magyar, vagy a lengyel kormány. Tudja jól, hogy az árui négyötödét az eurózónába exportáló ország vezetőjének pragmatikusnak kell lennie, sőt, Babis cégei egy részének komoly érdekeltségei vannak Németországban, vagy éppen Franciaországban.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2017.10.25.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »