Jókai Anna 90. születésnapjára

Jókai Anna 90. születésnapjára

Az elmúlt napokban emlékezhettünk a Kossuth Nagydíjas és Kossuth-díjas Jókai Anna íróra. A nemzet művésze, számos könyv, novella és esszé szerzője, 1932. november 24-én született Budapesten a Józsefvárosban, egy középkorába érő házaspár második, késői gyermekeként. Műveiben hangsúlyosan megjelenik a keresztény értékrend és a szeretet képviseletének fontossága.

Iskoláit a Mária Terézia téri elemi mintaiskolában kezdte, majd a Zrínyi Ilona Leánygimnáziumban érettségizett. Már gimnazista korában írt verseket és novellákat. Jelentkezett a Színművészeti Főiskolára és Egyetemre is, de egyik helyre sem nyert felvételt. Dolgozott könyvelőként, népművelőként és művészeti előadóként, miközben férjhez ment Bánky Róberthez és két gyermeke született.

1956-ban az ELTE bölcsészkarának magyar-történelem levelező szakára jelentkezett, ahol diplomát szerzett. Kezdetben a Jázmin utcai Általános Iskolában, majd a Vörösmarty Gimnáziumban tanított. Az itt szerzett tapasztalatait később felhasználta több művének élményanyagaként.

Időközben elvált első férjétől, s 1964-ben új házasságot kötött dr. Török Endrével. 1976-tól már csak az írásnak szentelte életét. Akkor már több regény és novelláskötet írójaként ismerték, köztük a nagy sikert aratott Tartozik és követel című regény szerzőjeként.

1970-ben József Attila-díjat kapott, majd tagja lett a Magyar Írószövetségnek, melynek 1986-tól az alelnöke, 1989-től elnökségi tagja volt, majd 1990-től két évig az elnöke lett. A Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja volt.

Hírdetés

Aktív résztvevője volt a közéletnek, tagja volt a Nemzeti Kulturális Alap bizottságnak, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, az Artisjus vezetőségének, az Arany János Alapítvány kuratóriumának és több más közéleti funkciót vállalt. 2001-ben a Magyar Művészeti Akadémia a tagjai sorába választotta.

Mestereinek Lev Tolsztojt, Dosztojevszkijt, Hamvas Bélát és Kodolányi Jánost tartotta, de világképének kialakulásában nagy szerepet játszott a Biblia.

Nagy sikert aratott a Szegény Sudár Anna című naplóregénye, miként a több mint húsz kiadást megért Ne féljetek! című regénye, mely filozófiai mélységű, és az öregedés és az elmúlás gondjait újszerű módon közelíti meg. Beszélgetéskötete Imitatio Christi címen jelent meg.

A több rangos, és állami díjjal kitüntetett Jókai Anna, öt évvel ezelőtt, 84 éves korában távozott a földi létből. Ma is az egyik legolvasottabb magyar írók egyike.

Forrás: Wikipédia, MMA-könyvtár
(Berényi Kornélia/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »