Jöhet a sport totális fideszes bekebelezése

Jöhet a sport totális fideszes bekebelezése

A parlamenten már novemberben átvitte az új sporttörvényt a fideszes többség, most jöhet a „lex úszószövetség”: kormánytagok is ülhetnek sportági szakszövetségi pozíciókban.

Alig hogy elérte a falat Hosszú Katinka a windsori rövid pályás úszó-világbajnokság utolsó, rá vonatkozó számában, 100 m pillangón – és nyerte hetedik aranyát egyéni, illetve országos csúccsal –, máris térhetünk vissza a úszóélet sokakat felkavaró politikai fejezetére. Hogy a távozófélben lévő úszószövetségi elnök, Gyárfás Tamás és a Nemzeti Sport főszerkesztőjévé frissében avanzsált Szöllősi György min és hogyan rúgta össze a port, arról tegnap részletesebben írtunk, a Magyar Nemzet keddi számában Szöllősi György is megszólal, közben viszont – és ez talán sokkal érdekesebb lesz a jövő hazai sportéletére nézve – a kormány a Nemzeti Együttműködés Rendszerét új szintre emeli a sportirányításban.

Az adócsomagba dugták bele

Arról már többször cikkeztünk – nem csak mi –, hogyan szállták meg kormányoldali politikusok az egyes sportszövetségeket, sőt arról is írtunk, a fideszes vagy épp baloldali irányítású sportágak hogyan teljesítettek a riói olimpián, Varga Mihály hétfőn azonban az adótörvények javaslatcsomagjának részeként akkorára tárta a kapukat a politikusok előtt a sportirányítás felé, amekkorára csak lehet: amennyiben a parlamenti többség rábólint, nem lesz többé összeegyeztethetetlen a kormányzati, miniszteri, államtitkári tisztséggel a sportszövetségi vagy sportegyesületi tisztség. Bár – mint arra a Napi.hu cikke rámutat – a javaslat nem utal a Magyar Úszószövetségnél küszöbönálló tisztújításra, egyértelműnek tűnik, hogy Gyárfás Tamás megüresedő székének januári betöltéséhez köze lehet a változtatáshoz.

Politikusok sportszövetségek élén a közelmúltigBirkózás – Németh Szilárd rezsibiztos
Asztalitenisz – Nátrán Roland volt NGM-államtitkár
Műugrás – Tuzson Bence, a propagandatárca államtitkára
Vívás – Csampa Zsolt korábbi államtitkár, az „elmúlt nyolc év” vizsgálóbizottság elnöke
Evezés – Bényi Szabolcs Tamás, a szegedi önkormányzat vagyonkezelőjének igazgatósági tagja, ahová a Fidesz–KDNP-frakció delegáltjaként került be
Tenisz – Szűcs Lajos, a Fidesz országgyűlési képviselője
Kerékpár – Révész Máriusz indult az elnöki posztért, miután alulmaradt a versenyben, bringás kormánybiztosnak kinevezték
Triatlon – Bátorfi Béla, Orbán Viktor fogorvosa, Bíró Marcell korábbi államtitkárt váltva

Hírdetés

Kézilabda – Kocsis Máté, Józsefváros fideszes polgármester
Kosárlabda – Szalay Ferenc, Szolnok fideszes polgármestere
Korcsolyázás – Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője
Kajak-kenu – Baráth Etele volt MSZP-s országgyűlési képviselő

Seszták

Ismeretes, több, a korábbi korlátozás alá eső politikai vezető neve is forgott a sajtóban mint lehetséges úszószövetségi elnök. Először Seszták Miklós neve röppent föl: a nemzeti fejlesztési minisztert azért tartották esélyesnek a posztra, mert Gyárfás mellett a 2017-es vb-rendezés társvezére, és vállalkozói múltja miatt menedzserszemléletűnek nevezhető – márpedig Gyárfás lemondásának hírére Szabó Tünde sportállamtitkár három feltételt látott szükségesnek az utód kijelöléséhez: fogadja el az uszodavilág, legyen együttműködő a sportirányítással, és legyenek megfelelő, XXI. századi vezetői tapasztalatai. Az persze a politika felől világos, hogy egy minisztert nem könnyű „holmi” úszószövetségi posztért elmozdítani, de az új törvény értelmében már nincs is szükség erre.

Szabó

És ha már Szabó Tünde neve előkerült: az Egerszegi Krisztina mögött Barcelonában (1992) 100 m háton ezüstérmes volt olimpikon ma az Orbán-kormány sportállamtitkáraként tevékenykedik, és bár Gyárfás Tamás nevét sosem említette a Hosszú Katinka és a MÚSZ-elnök közti csatában, egyértelműen a sportolói oldalra állt. A „lex úszószövetség” nélkül ő sem ülhetne Gyárfás székébe, ugyanakkor rá is igaz, hogy van sportvezetői tapasztalata, az uszodai élet pedig akár meg is találhatja vele a hangot.

Bienerth

A legutóbb felvetődő nevet a kormányközeli Origó dobta be: Bienerth Gusztávét. A megfelelő politikai hátszéllel bíró, rutinos sportvezető jelenleg a turisztika területén szolgáló kormánybiztos, de ha a november 8-án megszavazott új sporttörvénynek megfelelően koordinátori szintre zsugorítja a kormány a szövetségi elnöki hatáskört – a kasszakulcsot pedig az erőforrás-minisztérium portáján a sportállamtitkárság részére kell leadni –, nem lenne annyi munkája MÚSZ-vezérként Bienerthnek, hogy azt ne végezhetné turizmusért felelős kormánybiztosként is. A külkereskedelmi jogász végzettségű Bienerthről fontos tudni, hogy alapító üzlettársa volt az Ernst & Young cég elődjének, később a Price Waterhouse üzleti partnereként tevékenykedett, a FIFA jogi bizottságának tagjaként pedig nagy tapasztalatra tett szert a nagy nemzetközi sportrendezvények szervezésében, amit ma a 2024-es budapesti olimpiai pályázat mellett kamatoztat. Tagja a Ferencvárosi Torna Club irányító testületének is, a klubról pedig talán senkinek nem új információ, hogy vezetője Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója.

Fidesz-polip?

Hogy jelenleg még a sportba be nem folyt vezető kormányzati személyiségnek készítik elő a terepet, ez több ellenzéki pártnak is feltűnt Varga Mihály csomagjának benyújtása kapcsán. Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője sajtótájékoztatón bírálta a kormány tervét. Úgy látja, a Fidesz „rátelepedett” az úszószövetségben lévő szakmai vitára, és személyre szabott jogalkotással „pártkatonát” kíván beültetni Gyárfás megüresedő székébe. Mint fogalmazott, a kormány a sport teljes, pártalapú kisajátításán dolgozik, aminek jele, hogy már most minden jelentősebb sportági szakszövetség élén fideszes politikus áll. Pártja egyébként 2012-ben már javasolta, hogy politikusok egyáltalán ne lehessenek sportvezetők. Az LMP-s Ikotity István szintén elfogadhatatlannak tartja „befolyásos politikusok” sportbeli feltűnését, ami eddig sem volt garancia arra, hogy szakmai érvek, ne pedig politikai lobbierő mentén szülessenek a szakmai döntések a szövetségekben.

A javaslatról kedden szavaz a tisztelt Ház.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »